Vasárnap egy állítólagos bombariadó miatt a fehérorosz légvédelem egy vadászgépe földre kényszerítette a Ryanair Athén és Vilnius között közlekedő járatát. Fehéroroszország azt állította, hogy a járatot a Hamász palesztin militáns csoport bombafenyegetése miatt irányították át. Egy magas rangú közlekedési tisztviselő felolvasott egy levelet az újságíróknak, amely állítása szerint a militáns csoporttól származott. Azonban földet érve a gépről egyetlen utast távolítottak el: az ellenzéki újságírót, a 26 éves Roman Protaszevicset.

A nyugati országok azzal vádolták Fehéroroszországot, hogy "eltérítették" a Ryanair gépét, hogy letartóztassák a másként gondolkodó riportert. Az Európai Unió közölte, hogy további szankciókat foganatosít Fehéroroszországgal szemben. Felszólította a légitársaságokat, hogy kerüljék el az ország légterét, és kitiltották a fehérorosz felségjelzésű gépeket az EU területe feletti légtérből.

Az újságíró édesapja, Dmitrij Protaszevics hétfőn azt mondta a BBC-nek, hogy "nagyon fél" attól, hogy hazájában hogyan bánnak majd a hatóságok a fiával.

"Reméljük, hogy megbirkózik vele. Félünk belegondolni is, de lehetséges, hogy megverik és megkínozzák. Ettől nagyon félünk" - mondta egy videóhívás során.

"Nagyon megdöbbentünk és nagyon feldúltak vagyunk" - mondta az édesapa, aki szerint "ilyesminek nem szabadna megtörténnie a 21. században, Európa szívében".

"Reméljük, hogy az egész nemzetközi közösség, beleértve az Európai Uniót is, példátlan nyomást gyakorol majd a hatóságokra. Reméljük, hogy a nyomás hatni fog, és a hatóságok rájönnek, hogy nagyon nagy hibát követtek el" - zárta üzenetét.

Protaszevicsről egy videó is előkerült, amelyet a jelek szerint kényszer hatása alatt rögzítettek. A hétfőn késő este közzétett felvételen az újságíró azt állítja, hogy jó egészségnek örvend, és látszólag bevallotta azokat a bűncselekményeket, amelyekkel a fehérorosz állam vádolja. Aktivisták, köztük az ország legfőbb ellenzéki vezetője azonban bírálták a videót, és azt állították, hogy Protasevics úrra nyomást gyakoroltak, hogy beismerje a bűncselekményeket.

Barátnője is eltűnt

A rendőrség a gép földre kényszerítése után elvitte Protaszevicset. Az aktivistát, aki szemtanúk szerint nagyon rémült volt, barátnőjével, Szofia Szapegával együtt letartóztatták. Szapega édesanyja a BBC-nek elmondta, hogy a 23 éves lányt egy minszki börtönbe vitték, és hozzátette, hogy az utolsó szó, amit sikerült írnia a WhatsApp üzenetküldő fiókjába, az volt, hogy "Mami". Az ellene felhozott vádak tisztázatlanok.

Fehéroroszország az egyetlen európai ország, ahol még mindig kivégzik a foglyokat, és szemtanúk szerint Protaszevics azt mondta utastársainak, hogy attól tart, hogy halálbüntetéssel kell szembenéznie.

Három másik utas nem érte el a repülőgép végállomását, amely a litván főváros, Vilnius volt. Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója elmondta, hogy szerinte néhány fehérorosz KGB-ügynök is elhagyta a gépet Minszkben, de ezt független források nem igazolták.