Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető készen áll arra, hogy vezesse az országot - erről egy, a YouTube-ra feltett videóüzenetben beszélt a politikus.

A 444.hu összefoglalója szerint a jelenleg Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja, szeretné elérni, hogy Fehéroroszországban teremtsék meg a tiszta választás megtartásának jogi feltételeit. Egyúttal felszólította a rendvédelmi és a fegyveres erőket: álljanak át a másik oldalra, azaz támogassák a tüntetőket. Megígérte nekik, hogy az eddig elkövetett bűneik bocsánatot nyernek.

Hétfőn az augusztus 9-én vitatott eredménnyel újból elnökké választott Aljakszandr Lukasenka egy nehézgépeket gyártó üzembe látogatott azért, hogy megmutassa, nem vesztette el a támogatottságát. A munkások viszont belé folytották a szót. Sajtóbeszámolók szerint Lukasenka azt is elmondta, csak a holttestén keresztül lehet új választásokat tartani.

Ugyanakkor a Fehéroroszországot több mint két évtizede vezető Lukasenka hajlandó lehet arra, hogy megossza a hatalmát.  Az elnök Belta a fehérorosz állami hírügynökség beszámolója szerint ugyanis  közölte, zajlik az alaptörvény módosításával kapcsolatos munka, amelynek révén megváltozhat a hatalmi jogkörök elosztása.