Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország és Fehéroroszország ezen a héten harmadszor is katonai erővel lépett fel a lengyel-fehérorosz határ közelében, ahol emberek ezrei rekedtek siralmas körülmények között, egy egyre súlyosbodó humanitárius és geopolitikai válság középpontjában. 

Az elmúlt napokban mintegy 15 ezer lengyel katonát vezényeltek Lengyelország Fehéroroszországgal közös határára, válaszul a feszült helyzetre, amelyet az Európai Unió, az Egyesült Államok és a NATO szerint Alekszandr Lukasenka fehérorosz vezető idézett elő. A varsói kormány többször is azt állította, hogy orosz és belarusz kisbuszokkal szállították a menedékkérőket a lengyel határra, a szervezett szállítások célja pedig szerintük az lehet, hogy Lengyelországot és az Európai Uniót összezilálják. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egyszerűn Vlagyimir Putyint gyanúsította meg azzal, hogy Szíriából és Jemenből szervezi a migrációs válságot a határon.

Pénteken Oroszország és Fehéroroszország közös ejtőernyős hadgyakorlatot tartott Lengyelország közelében, a fehérorosz védelmi minisztérium szerint a gyakorlatok "a Fehérorosz Köztársaság államhatára közelében folytatott katonai tevékenység fokozásával összefüggésben" zajlottak. Két orosz ejtőernyős meghalt a manőverek során, miután az erős szél miatt az ejtőernyőik nem működtek - jelentette a TASZSZ állami hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva a CNN szerint.

A NATO pénteken közölte, hogy a gyakorlatok után figyelemmel kíséri, hogy nem eszkalálódik-e vagy provokálódik-e a helyzet a Fehéroroszországgal közös határain. A nyugati vezetők, köztük a szomszédos Lengyelország, Lettország és Litvánia miniszterelnökei azzal vádolják a Lukasenko-rezsimeket, hogy az emberi jogok megsértése miatti szankciók megtorlásaként migránsválságot gyártanak az EU keleti határán.

Lukasenko kormánya többször is tagadta ezeket az állításokat, ehelyett a Nyugatot hibáztatja a helyzetért. A két határ között több mint 2000 ember rekedt, akik az ENSZ által "katasztrofálisnak" nevezett körülményekkel néznek szembe. A fagyos erdőkben és a határ menti ideiglenes táborokban az éhezés és a hipotermia kétségbeejtő jelenetei játszódnak le.

Az EU célzott szankciókat vezethet be

Az EU azt fontolgatja, hogy átfogó szankciókat vezet be több fehérorosz tisztviselővel, egy szíriai légitársasággal és egy minszki szállodával szemben annak érdekében, hogy Alekszandr Lukasenko tekintélyelvű vezetőt az európai határok felé irányuló migránsáradat megállítására kényszerítse - értesült a Financial Times.

EU-s diplomaták a brit lapnak elmondták, hogy a blokk azon dolgozik, hogy egy széles körű listát állítson össze azokról a személyekről és szervezetekről, akik részt vesznek az olyan régiókból, mint Szíria, Jemen és Irak, az EU és Fehéroroszország határára érkező emberek mozgásának megkönnyítésében, amit Brüsszel a Lukasenko-rezsim "hibrid támadásának" nevezett.

A jegyzéktervezetben szerepel a Cham Wings szíriai légitársaság büntetése, amely járatokat üzemeltet Fehéroroszországba, valamint a Hotel Minszk, amely migránsokat szállásol el az országban - közölték diplomaták. A listán több mint két tucat fehérorosz tisztviselő is szerepel, és kiterjedhet a minszki repülőtérre is.

Már emberáldozata is van a válságnak

A tájékoztatás szerint a férfi holttestet pénteken fedezték föl az erdőben, Wólka Terechowska település közelében. A halál oka egyelőre ismeretlen - írja az MTI.

Ezzel 11 - más adatok szerint kilenc - főre emelkedett az Európai Unió és Fehéroroszország határán kialakult migránsválság halálos áldozatainak a száma.

Péntek éjjel a lengyel rendőrség megakadályozott egy újabb, nagyjából százfős csoportot abban, hogy bejusson az EU területére.

Az elmúlt hónapokban több ezer, többségében szíriai és iraki migráns gyűlt össze Fehéroroszország és a vele szomszédos EU-tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határán, azt remélve, hogy valamilyen módon bejut az EU területére.

A migránsok szedett-vedett sátrakban tengődnek a fehérorosz-lengyel határ térségében az erdőben, miközben a hőmérséklet fagypont körülire süllyedt. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök "a gyerekeknek szánt emberbaráti segítségként" elrendelte, hogy állítsanak föl ételosztó sátrakat a migránsok részére - jelentette szombaton a BelTa fehérorosz állami hírügynökség.

Az EU Lukasenka elnököt tette felelőssé a válságért, mondván, szándékosan idézte elő a helyzetet, válaszul a Fehéroroszország ellen bevezetett szankciókra. Az EU azután sújtotta büntetőintézkedésekkel Minszket, hogy a fehérorosz vezetés kirívóan durván lépett föl az ellenzékkel szemben a tavalyi, független megfigyelők szerint is elcsalt elnökválasztás után.