"Nem tervezem, hogy magam indulok" - válaszolta arra a kérdésre, hogy ő vagy férje megméretteti-e magát az államfői posztért, ha új választás lesz Fehéroroszországban.

Cihanouszkaja az augusztus 9-én tartott voksoláson is úgy lett jelölt, hogy májusban bebörtönzött férje, a hazájában ismert videóblogger, Szjarhej Cihanouszki helyett indult - írja a hirado.hu az MTI híre alapján.

Arra a kérdésre, hogy elege van-e a politikából, úgy felelt: "több mint elegem".

A Litvániába menekült ellenzéki jelölt a héten azt nyilatkozta, hogy kész vezetni az országot. Az ellenzék szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csalt a választáson, és így sikerült a hivatalos adatok szerint a voksok több mint 80 százalékát megszereznie.

A szavazás után tömegtüntetések kezdődtek országszerte. Péntek este például szolidaritási élőláncot alakított a belarusz ellenzék a főváros egészében - az élőlánc a Minszk melletti Kuropati erdőnél kezdődött, ahol a sztálini megtorlás áldozatait lőtték agyon és temették el, a vége pedig az Okresztina utcai fogdánál volt, ahol a tiltakozó megmozdulásokon őrizetbe vett tüntetőket őrzik. Mindez helyszíni beszámolók alapján 13 kilométeres élőláncot tett ki.

A Szputnyik Belarusz hírügynökség jelentése szerint a kezdeményezés az erőszak ellen fellépő felekezetektől származik. Sok tüntetőnél imakönyv, szentkép és kereszt van, számolt be az MTI.

Emellett Minszkben autós tüntetés is akadályozta a forgalmat, több száz vezető dudált, és állította le a járművét a forgalomban.

Cihanouszkaja szerint tiszta és szabad választás állíthatja helyre a rendet az államban.