A felmérés szerint Obama a szavazatok 47, Romney pedig a 43 százalékát kapná, ha az amerikaiak ma választanának, de a két politikus eredménye közötti különbség belül van a statisztikai hibahatáron. Az eredmény kételyeket vet fel Obama újraválasztási esélyeivel kapcsolatban.

Az amerikaiak 48 százaléka elégedett azzal, amit az elnök tesz, 46 százaléka pedig elégedetlen.
A kampány során gyakorlatilag nagyítóval kell keresni az amerikai médiában azokat a híreket, amelyek arról szólnak, hogy miként alakul az állás a puszta formalitássá szelídült republikánus előválasztási küzdelemben. Romney, aki hónapok óta gyakorlatilag ellenfél nélkül maradt, kedden elsöprő győzelmet aratott Kentucky és Arkansas államban.

Egyedüli riválisa, Ron Paul texasi képviselő, aki pénzhiány miatt visszalépett attól, hogy folytassa a kampányolást az előválasztási küzdelemben, az egyik államban sem kapott annyi szavazatot, hogy bővíthette volna a rá szavazó küldöttek számát a republikánusok augusztusi országos konvencióján.

A hivatalos elnökjelöltség elnyeréséhez 1144 delegátus voksa szükséges, és Romney-nak a CNN nem hivatalos összesítése szerint 1043, Paulnak 123 támogatója van. A volt massachusettsi kormányzó a várakozások szerint a republikánusok május 29-i rendezvényén lépi át a megválasztásához szükséges küszöböt.

Romney rendíthetetlen menetelésénél valamivel izgalmasabb volt, hogy a Demokrata Párt, amely keddi, a republikánusokéval megegyező helyeken megtartott előválasztásain - ezek gyakorlatilag tét nélküliek, mert Obamának nincsen országos szintű kihívója - Kentuckyban a szavazók 42,1 százaléka adott le "el nem kötelezett" szavazatot, ahelyett, hogy az elnökre voksolt volna, Arkansas-ban pedig a szavazatok 40 százalékát John Wolfe tennessee-i jogász kapta, aki Louisiana, Missouri és New Hampshire államban az elnök alternatívájaként kínálta magát, és így tesz majd Texasban is.

Az Obamával szembeni párton belüli elégedetlenséget jelezte a május 9-i nyugat-virginiai demokrata előválasztás is, amikor egy zsarolás miatt 17 és fél évre bebörtönzött rab, Keith R. Judd a szavazatok 41 százalékát kapta meg.

QP | Quality Placement