Szlovákiában 2017-től emelkedni fog a nyugdíjkorhatár, átlagosan 7 évenként egy évvel, bár ez az átlagos életkor alakulásától is függ majd. Jelenleg a határ a nők és férfiak számára egységesen 62 év. A pénzügyminisztérium keretén belül működő Pénzpolitikai Intézet (IFP) által a kérdésről készített tanulmányt a pozsonyi Új Szó ismertette. Eszerint 2017-től évente átlagosan 50-55 nappal tolódik ki a nyugdíjkorhatár.

"Senkit sem akarunk riogatni, de egyszerűen nincs más választásunk. A környező országok is hasonló intézkedéseket tesznek e téren, sőt ezek jóval drasztikusabbak, mint amiket mi tervezünk" - nyilatkozta a Pravda című napilapnak Jozef Burian szociális és munkaügyi államtitkár. A Fico-kormány már korábban jelezte: 2016-ig, azaz a következő parlamenti választásokig nem változik a nyugdíjrendszer, annak ellenére, hogy az Európai Unión belül Szlovákiában van az egyik legalacsonyabb nyugdíjkorhatár - csupán az osztrák, brit és román nők vonulhatnak 60 évesen nyugdíjba, illetve a bolgár, észt, horvát és lengyel nők 61 évesen. Az uniós országok azonban rákényszerülnek a korhatár emelésére, 2020 után várhatóan már nem lesz olyan ország, ahol 65 évesnél fiatalabb nyugdíjasok is lesznek - írta a lap.

Szlovákiában 2014 májusában lépte először túl az 1 milliós határt az öregségi nyugdíjasok száma (a korkedvezményesekkel és rokkantnyugdíjasokkal együtt közel 1,3 millió), májusban az átlagos szlovák öregségi nyugdíj 399 euró volt (az átlagkereset 820 euró). Az ország munkaképes korú lakosságának létszáma 2,7 millió fő, ebből ténylegesen mintegy 2,3 millió fő dolgozik, azonban az adóelkerülések miatt 1,7 millió aktív tart el 1 nyugdíjast, ez a mutató 2030-ra 1,25-re zuhanhat.

Az Új Szó szerint nem is annyira a nyugdíjkorhatár emelése a gond, mint inkább az alacsony várható életkor. Ha valóban a tervezett ütemben emelik majd a nyugdíjkorhatárt, egyre többen lesznek majd, akik egy fillér nyugdíjat sem kapnak, mert már a nyugdíjaztatásukat sem érik meg. Az idén született lányok esetében a várható életkor 79,5 év, a fiúknál viszont csak 71,5 év, így egy átlagos, idén született fiúgyermek elméletileg fél év nyugdíjra számíthat majd, mivel az IFP adatain alapuló számítás szerint a nyugdíjkorhatár esetükben már mintegy 71 év lesz. Ennél is nagyobb gond, hogy az idős kor általában betegségekkel párosul, a statisztikai adatok szerint egy átlagember 53 éves koráig őrzi meg egészségét.

Minél jobban elöregedik a lakosság, annál lassúbb a gazdasági növekedés, márpedig a jelenlegi adatokból kiindulva 2060-ban Szlovákia lesz az Európai Unió negyedik legöregebb lakosságú állama - figyelmeztetett a szlovák rádió vitaműsorában Marek Radvansky, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) közgazdásza. Egy másik szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben jelenleg mintegy 1 millió nyugdíjas van az országban, addig 2040-ben már 2 millió, 2060-ban pedig 2,2 millió lesz, miközben az aktív munkaviszonyban levők száma ez alatt marad.

Jozef Burian szociális és munkaügyi államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi években az öregségi nyugdíj nagysága felment a mindenkori átlagbér 47 százalékára. Ezt nem lesznek képesek fenntartani, ezért az arány 40 év múlva újra 30 százalék alá eshet, miközben a bruttó hazai termék (GDP) 13 százalékát fordíthatja az állam a nyugdíjakra.