Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió statisztikai intézete, az Eurostat szerdán azt közölte, hogy az euróövezet 19 tagállamában a várt 2,8 százalék helyett 1,7 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban az egy évvel korábbihoz képest. Márciusban 3,2 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Az előző havihoz képest az ipari termelés 0,9 százalékkal zsugorodott a márciusi 0,6 százalék növekedés után. Szakértők kisebb, 0,5 százalékos csökkenést vártak áprilisra.

Az Európai Unió 28 tagállamában 0,8 százalékkal csökkent az ipari termelés áprilisban az előző havihoz képest, és 1,7 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. (Hat éve nem volt ilyen Nagy-Britanniában.)

Havi összevetésben az ipari termelés legnagyobb csökkenését Litvániában regisztrálták áprilisban, 7,9 százalékosat. Hollandiában 4,4 százalék, Görögországban 3,3 százalék volt a havi csökkenés. A legnagyobb havi növekedést Írország érte el, 9,1 százalékot, Románia 2,1 százalékot, Dánia pedig 0,8 százalékot.

Éves bázison Szlovéniában nőtt a legnagyobb mértékben, 6,9 százalékkal az ipari termelés áprilisban. Románia 6 százalékos, Lengyelország pedig 5,9 százalékos növekedést ért el. A legnagyobb éves csökkenés Máltán volt, 5,8 százalék, míg Írországban 4,7 százalék, Horvátországban pedig 1,3 százalék.

Az Eurostat adatai nem véglegesek, több ország, köztük Magyarország adatai még hiányoznak.

Fotó: Shutterstock