Júniusban 15 éve a legmagasabb szintre nőtt az euróövezet gazdasági aktivitása a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzserek körében végzett havi rendszeres felmérésének végleges adatai alapján. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett euróövezeti kompozit beszerzésimendzser-index (BMI) végleges értéke júniusra 59,5 pont, 2006 júniusa óta legmagasabb lett a májusi 57,1 pont után. A végleges adat felülmúlta a hónap közepén előzetes számként közölt 59,2 pontot is.

A szolgáltatóipari BMI 58,3 pontos végleges júniusi értéke 2007 júliusa óta a legmagasabb lett, meghaladta a hóközi 58 pontot, és a májusi 55,2 pont végleges adatot.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi. A járványvédelmi korlátozások által leginkább érintett szolgáltatóipar teljesítménye már májusban is lendületes erősödésbe váltott át, miután áprilisban még éppen hogy némi javulást mutatott.

Júniusban az euróövezeten belül a kompozit BMI alapján az írországi gazdasági aktivitás állt az élen, 63,4 ponttal, ami azonban kéthavi mélypontnak számít. A sorban Spanyolország következett 62,4 ponttal, ami 256 hónapos csúcs. A német kompozit BMI 123 hónapos csúcson, 60,1 ponton állt júniusban. Az olasz mutató 41 havi csúccsal, 58,3 pontra, a francia pedig ugyancsak 41 havi csúccsal, 57,4 pontra erősödött.