Az IMF javította a 2016-os gazdasági kilátásokat is, az eddig jelzett 2 százalékról 2,5 százalékra, amelyet a felgyorsult gazdasági fellendüléssel és a munkahelyteremtéssel indokolt. A valutaalap küldöttsége a napokban járt Spanyolországban, megállapították, hogy a bevezetett reformoknak köszönhetően a dél-európai ország gazdasága konszolidálódik, a szilárd gazdaságpolitika révén helyreállt a befektetői bizalom és a fogyasztás is dinamikus. Ugyanakkor továbbra is fennállnak gyengeségek, példaként említették, hogy a javulás ellenére a munkanélküliség még mindig "aggasztóan" magas.

A jelentés szerint az elkezdett reformok megtorpanása fékezné a javulást és bizonytalanságot okozna, ezért a szervezet további erőfeszítéseket kér Spanyolországtól.

Mint írták, a spanyol autonóm közösségek, azaz a regionális kormányok hozzájárulása ugyan jelentős a spanyol gazdaság válság utáni konszolidációjához, de egyenlőtlen. Regionális szinten további megtakarítások érhetőek el az egészségügyben és az oktatásban az ellátási költségek csökkentésével és nagyobb co-payment, vagyis a személyi hozzájárulás fizetésének bevezetésével - állapították meg.

Az IMF javasolja továbbá Spanyolországnak, hogy növelje a jövedéki és a környezetvédelmi adókat.