Peking szerint a jelentés elferdíti a tényeket Kína "indokolt és normális" katonai fejlesztéseivel kapcsolatban és igazságtalanul bírálja azt - mondta Hung Lej (Hong Lei) külügyi szóvivő.

Hung felelőtlennek nevezte az Egyesült Államok védelmi minisztériumának megállapításait. Mint mondta, országa szilárdan kitart a békés fejlődés útja mellett és természetét tekintve védelmi politikát követ. Kína a béke, a stabilitás és a jólét fenntartására törekszik az ázsiai és csendes-óceáni térségben és az egész világon - hangoztatta a szóvivő.

"Kína korlátozott katonai erejének fejlesztése teljes mértékben az ország függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának védelmét szolgálja, s nem irányul egyetlen másik ország vagy meghatározott célpont ellen" - húzta alá Hung.

"Amíg egy ország nem ellenséges Kínával szemben, nem fogja kifejezni kétségeit, vagy aggodalmát az effajta fejlődéssel kapcsolatban" - állapította meg.

"Kína azt várja az Egyesült Államoktól, hogy (...) változtasson szemléletén és hagyja abba az ilyesfajta - évről évre készülő - méltánytalan jelentések közzétételét" - áll a szóvivői nyilatkozatban.

A Pentagon friss jelentése egyebek mellett megállapította, hogy Peking a kínai haderő hosszú távú modernizációját hajtja végre, határaitól távol igyekszik befolyásának növelésére, miközben határainál, illetve az Egyesült Államokkal kerüli a konfliktusokat.

A kínai katonai költségvetés az idén 11,2 százalékkal, 670 milliárd jüanra (106 milliárd dollár) nő hivatalos kínai közlés szerint. A Pentagon 2011-es árak és árfolyamok elemzése alapján viszont arra a következtetésre jutott, hogy a teljes összeg valahol 120 és 180 milliárd dollár között volt tavaly.

Az Egyesült Államok idei védelmi költségvetésének tervezett összege Barack Obama 2012. február 13-i kongresszusi előterjesztésében 613,9 milliárd dollár volt.