Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csehországi városok nem törnek New York vagy Chicago babérjaira, amennyiben nem jeleskednek felhőkarcolókban, de azért egy kisebb rivalizálás megfigyelhető e téren közöttük – derül ki a Radio Praha cikkéből. A legmagasabb épület az országban az N torony (korábbi nevén AZ torony), amely Brnóban található. Ez 111 méter magas. Az ország keleti részén lévő Ostrava elhatározta, hogy lepipálja ezt a rekordot. A próbálkozás csalódással kezdődött: a helyi geológiai viszonyok miatt le kellett mondani arról, hogy a torony 235 méter magas legyen.

Az eredeti terv egy 56 emeletes, homokóra formájú, többfunkciós felhőkarcolóról szólt. Lettek volna benne lakások, irodák egy szálloda és a legfelső emeleten egy kávézó, étterem és bár, 360 fokos kilátással Csehországra. Hogy milyen látványra számíthattak volna a torony közvetlen környezetében az érdeklődők, arról minden elmond, hogy a városvezetés a jó ideje rozsdaövezetként funkcionáló, régi Karolina ipari övezetbe akart új életet lehelni az ingatlanfejlesztéssel.

Miután kiderült, hogy a geológiai adottságok nem alkalmasak a nagy torony megtartására, új tervek készültek, amelyek szerint két kisebbet építenének. Így egyenletesebben oszlana el a terhelés. Így is lenyomják azonban a szomszéd várost: az új terv 175 méteres magasságról szól, ami a matematika szabályai szerint több mint 111 méter. A tervek szerint 2026-ra fejeznék be az építkezést, bár a változtatások és az időközben felmerülő gondok miatt reálisabb a 2027-2028-as időpont.