Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államokat felháborította a kijevi utcai erőszak és arra sürgeti Viktor Janukovics ukrán elnököt, hogy kezdje újra a párbeszédet az ellenzék vezetőivel - jelentette ki kedden a Fehér Ház szóvivője Washingtonban.

"Továbbra is elítéljük az utcai erőszakot és a túlzott erő mindkét fél általi alkalmazását. Az erő nem oldja meg a válságot" - hangoztatta Jay Carney.

"A béke és a stabilitás helyreállítása érdekében sürgetjük, hogy Viktor Janukovics haladéktalanul enyhítse a feszültséget és vessen véget a konfrontációnak" - tette hozzá. "Ugyancsak sürgetjük, hogy még ma kezdje újra a párbeszédet az ellenzéki vezetőkkel" - hangsúlyozta Carney.

Geoffrey R. Pyatt kijevi amerikai nagykövet kedd éjjel közölte: "ettől a pillanattól fogva az Egyesült Államok Viktor Janukovics elnököt tartja felelősnek mindazért, ami jelenleg Ukrajnában zajlik". A diplomata azután nyilatkozott, hogy megbeszéléseket folytatott az ukrán külügyminisztériumban.

Berlin szankciót sem zárna ki

A német kormány szerint az Európai Uniónak meg kell fontolnia a személyre szabott büntetőintézkedéseket a kijevi tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszak miatt. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kedd esti közleménye szerint "mindazoknak, akik felelősek a kijevi belvárosban vagy Ukrajnában máshol vérontáshoz vezető döntésekért, számolniuk kell azzal, hogy Európának át kell gondolnia a személyi szankciókra vonatkozó eddigi visszafogottságát". A berlini vezetés mostanáig azt az álláspontot képviselte, hogy a szankciók nem célravezetők.

Steinmeier kedden alig két órán belül másodszor szólalt meg az ukrán válsággal kapcsolatban. Első nyilatkozatában az erőszak beszüntetésére szólított fel, második közleményében pedig már a büntetőintézkedések lehetőségét vetette fel, és hangsúlyozta, hogy Kijevben mindenkinek tartózkodnia kell a provokációtól, a biztonsági erők pedig rendkívüli felelősséggel tartoznak a rend helyreállításáért.
"Az erőszak elharapózása az utolsó, ami hiányzik ennek az országnak" - mondta a német külügyminiszter.

Ultimátumokkal nem lehet kezelni az elmérgesedett helyzetet - tette hozzá, utalva az ukrán belügyminisztérium és a titkosszolgálat ultimátumára, miszerint a hatóságok minden törvényes eszközt megragadva fellépnek, ha a tüntetők közép-európai idő szerint 17 óráig nem fejezik be az erőszakos demonstrációkat.

Vitalij Klicsko ellenzéki vezér, az Ütés (Udar) párt elnöke - aki profi ökölvívói pályafutása idején Németországban élt és rendkívül népszerű az országban - hetek óta sürgeti a legnagyobb példányszámú német lapban, a Bildben KO-rovat címmel közölt vendégkommentárjaiban, hogy az EU rendeljen el beutazási tilalmat az ukrán vezetés tagjaival szemben, és zárolja az EU-ban vezetett bankszámláikat.

Önmérsékletet!

Önmérsékletre és a valódi párbeszéd haladéktalan felújítására szólította fel az ukrán kormányt és az ellenzéket kedden Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Martin Nesirky, a világszervezet főtitkárának szóvivője New Yorkban hangot adott Ban Ki Mun rendkívüli aggodalmának az erőszak kijevi kiújulása miatt és minden érintettet arra szólított fel, hogy tanúsítson visszafogottságot a további erőszak elkerülése érdekében.

Állítsák meg az erőszakot!

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter úgy véli, hogy Viktor Janukovics ukrán államfőnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy megállítsa az erőszak terjedését Kijevben. "Úgy látszik, hogy Janukovics elnök semmi lényegeset nem tett annak érdekében, hogy elébe menjen az ellenzék és a tüntetők követeléseinek. Pillanatnyilag ezért nincs más lehetőség, mint felszólítani Janukovics elnököt, és én most ezt teszem, hogy kötelessége mindent megtenni annak érdekében, hogy megállítsa az erőszak terjedését" - mondta Zaorálek kedd este újságíróknak a cseh parlamentben.

Zaorálek szerint az ukrajnai helyzet "rendkívül súlyos". A cseh diplomácia vezetője úgy véli: Ukrajnában arra lenne szükség, hogy a kormányoldal és az ellenzék, illetve a tüntetők megállapodjanak egy olyan kormány felállításában, amely elősegítené a helyzet megnyugtatását és előkészítené az új választást. "A Cseh Köztársaság kormánya kész minden segítséget megadni ehhez" - közölte nyilatkozatában a cseh külügyminisztérium.

"Felszólítjuk az ukrán kormányt és az államfőt, hogy azonnal állítsák meg a rendőrség és a bűnözői csoportok erőszakos akcióit, amelyek a kormány védelme alatt a tüntetők és az újságírók ellen támadnak" - olvasható továbbá a cseh nyilatkozatban.

Zaorálek szerint ha Janukovics nem változtat álláspontján és viselkedésén, Ukrajna eltávolodhat az Európai Uniótól. A miniszter úgy véli, hogy a helyzet megnyugtatása érdekében az Európai Unió országainak nyomást kell gyakorolniuk Ukrajnára.

A döntéseknek a parlamentben kell megszületniük

Kedden délutáni közleményében mély aggodalmának adott hangot az ukrajnai helyzet kiéleződése miatt Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője. "Az erőszak minden formáját elítélem, beleértve a köz- vagy pártépületek elleni támadásokat is" - olvasható a kommünikében. Közleményében Ashton felszólította az ukrán hatóságokat, hogy foglalkozzanak "a válság gyökerével".

"A döntéseknek a parlamentben kell megszületniük, és Ukrajnának sürgősen vissza kell térnie a parlamenti eljáráshoz" - szögezte le az EU diplomáciájának vezetője. Ashton szerint a politikai vezetőknek közösen kell felelősséget vállalniuk a bizalom helyreállításához, és a politikai válság megoldásához szükséges feltételek megteremtéséért.

Ashton szerint a megoldásnak egy új egységkormány megalakítását is magában kell foglalnia, emellett haladást kell felmutatni az alkotmányos reform terén, és elő kell készíteni a tiszta és demokratikus elnökválasztást. A közlemény szerin az EU kész segíteni ebben Ukrajnának.

Érdemi politikai párbeszédet sürget a magyar külügy

A Külügyminisztérium szerint az ukrán válságból az egyetlen kiutat az átfogó és érdemi politikai párbeszéd azonnali megindulása jelentheti. A szaktárca felszólította az ukrán hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben az emberek békés gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogát.  A Külügyminisztérium több más államhoz hasonlóan jelezte: elítéli az erőszak minden formáját, és sürgette az erőszak azonnali beszüntetését. Egyúttal felszólította az ukrán hatóságokat, hogy - a rendvédelmi szerveket provokáló, erőszakos cselekményeket elkövetőkkel szembeni törvényes fellépés mellett - tartsák tiszteletben az emberek békés gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogát. A tárca felhívta a figyelmet a visegrádi négyek miniszterelnökeinek 2014. január 29-ei nyilatkozatára, amelyben minden felelős ukrán tényezőt felszólítottak a stabil, demokratikus és egységes Ukrajna megőrzésének fontosságára.

Románia is aggódik

Aggodalommal figyeli a kijevi eseményeket és "kivétel nélkül" minden erőszakot elítél Titus Corlatean román külügyminiszter. Az MTI bukaresti irodájához is eljuttatott nyilatkozat hatalmas visszalépésnek minősíti az emberéleteket követelő erőszak újbóli fellángolását, miután az utóbbi időszakban mind a hatóságok, mind az ellenzék engedményei bizakodásra adtak okot. Corlatean nyugalomra és megfontolt cselekvésre szólította fel a konfliktusban álló feleket.

"Álláspontunk és az Európai Unió álláspontja változatlan. A hatalom, ellenzék és tiltakozók között megbékélés egyetlen módja a párbeszéd" - hangoztatta Titus Corlatean román külügyminiszter.

Janukovics elérhetetlen

Miközben záporoznak az erőszak leállítását sürgető felszólítások, egy ukrán internetes televízió jelentése szerint Angela Merkel német kancellár nem tudja elérni telefonon Viktor Janukovics ukrán elnököt, hogy megvitassa vele az ukrajnai helyzetet. Több európai ország nagykövete is több órája hiába próbálkozott azzal, hogy telefonon beszéljen az ukrán elnökkel kedden.

Az esti akcióig 8 halott

Kedden az esti rendőri "terroristaellenes művelet" megindítása előtt mintegy kétezer ellenzéki tüntető csapott össze Kijevben a rohamrendőrökkel a parlament épületénél, ahol a törvényhozás épp plenáris ülést tartott volna. Helyszíni jelentések szerint a tüntetők kövekkel, botokkal, Molotov-koktélokkal támadtak a rendfenntartókra, akik válaszul könnygázt, fény- és hanggránátokat, vízágyút vetettek be, valamint gumilövedékeket lőttek a tömegbe. Estig - részben nem megerősített hírek szerint - nyolc halottat követeltek az összecsapások: öt tüntető, két rendőr és a kormánypárt székházának egy alkalmazottja veszítette életét.