Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A prágai kormány elindította azt a monitorozó tevékenységet, amely a cseh-lengyel határon lévő Turów barnaszénbányájában folyó lengyel bányászkodás környezeti hatásait fürkészi - írta a Radio Praha. A varsói vezetés annak ellenére engedélyezte a tevékenység bővítését, hogy Csehország környezetvédelmi aggályokat fogalmazott meg. A zaj-, a por- és a talajszennyezés növekedésétől is tartanak.

A bánya körüli vita 2016-ban kezdődött. Prága ekkor kért először információt Varsótól arról, milyen hatással lesz a bányászat kibővítése a helyi vízkészletekre, mezőgazdasági termőterületekre és a lakosságra. A cseh fél igyekezett megakadályozni a bánya bővítését addig, amíg a lengyelekkel együttműködve mindezt alaposan felmérik, és a végső döntést ennek figyelembevételével hozhatják meg. A varsói kormány szerint azonban minden szükséges óvintézkedést megtettek.

A bánya bővítésének engedélyezése ellen tiltakozott a cseh környezetvédelmi minisztérium és az érintett Liberec régió vezetősége. Az utóbbi kormányzója, Martin Puta szerint semmit sem érnek a lengyel fogadalmak akkor, amikor a cseh oldalon ezrek élnek megfelelő ivóvízellátás nélkül. A legközelebbi cseh falu mindössze egy kilométerre van a bányától. Cseh tudósok szerint a régió amúgy is kiszárad, így egymilliárd koronára lenne szükség 30 ezer ember ivóvízellátásának megoldásához.