Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szergej Pugacsov orosz oligarcha, akit egykor Putyin bankárjának neveztek, 12 milliárd dollárra pereli Oroszországot az üzleti birodalmának okozott károk miatt. A bankár, aki Borisz Jelcin uralkodásának utolsó napjaiban segített Vlagyimir Putyin hatalomra juttatásában, kiesett az elnök kegyeiből, amikor szembekerült a nála is befolyásosabb oligarchákkal. Vállalatcsoportját feldarabolták, ezért most a hágai állandó békéltető bírósághoz fordult. Bejelentését írásban továbbították Putyinnak, az orosz gazdasági, pénzügy-, igazságügy és külügyminiszternek.

A bírósággal egyébként 2014 óta harcban áll a Kreml, mert az 50 milliárd dolláros kártérítést ítélt meg az egykor Mihail Hodorkovszkij tulajdonában levő legnagyobb orosz olajtermelő vállalat, a Jukosz tulajdonosainak a cég vagyonának lefoglalásáért.

Pugacsov a 2008-as válság alatt került ellentétbe Putyin szűkebb körével, és 2011-ben elhagyta Oroszországot. A Kreml viszont sikkasztással vádolja, azt állítva, hogy eltulajdonította bankjának csődje után a jegybanktól kapott hiteleket, és kérésére az Interpol körözést adott ki ellene.