Szergej Pugacsov orosz oligarcha, akit egykor Putyin bankárjának neveztek, 12 milliárd dollárra pereli Oroszországot az üzleti birodalmának okozott károk miatt. A bankár, aki Borisz Jelcin uralkodásának utolsó napjaiban segített Vlagyimir Putyin hatalomra juttatásában, kiesett az elnök kegyeiből, amikor szembekerült a nála is befolyásosabb oligarchákkal. Vállalatcsoportját feldarabolták, ezért most a hágai állandó békéltető bírósághoz fordult. Bejelentését írásban továbbították Putyinnak, az orosz gazdasági, pénzügy-, igazságügy és külügyminiszternek.

A bírósággal egyébként 2014 óta harcban áll a Kreml, mert az 50 milliárd dolláros kártérítést ítélt meg az egykor Mihail Hodorkovszkij tulajdonában levő legnagyobb orosz olajtermelő vállalat, a Jukosz tulajdonosainak a cég vagyonának lefoglalásáért.

Pugacsov a 2008-as válság alatt került ellentétbe Putyin szűkebb körével, és 2011-ben elhagyta Oroszországot. A Kreml viszont sikkasztással vádolja, azt állítva, hogy eltulajdonította bankjának csődje után a jegybanktól kapott hiteleket, és kérésére az Interpol körözést adott ki ellene.