Az idei év megtörte az ünnepi hagyományokat Lengyelországban - legalábbis, ami az élő ponty vásárlására vonatkozik. Az üzletek dolgozói, ahol élő pontyot árultak, lelkiismereti okokra hivatkozva tartózkodhatnak a halak megölésétől, ez azonban nem vette el a lengyelek kedvét az élő hal vásárlásától - derül ki a Radio Zet cikkéből. Számos üzlet, köztük a nagy kereskedelmi láncok, mint a Tesco, Aldi, Lidl, Auchan, nem kínáltak az ünnepi asztalra élő pontyot, mert nem volt, aki fejbe kólintsa őket.

Hozzá kell tenni: a lengyeleknél nem a ponty a legnépszerűbb hal - ha fel lehet állítani sorrendet, talán a hering különböző fajtái vezetnek -, hiszen számos, megfizethető árú tengeri haluk van. Például az egyik legnépszerűbb felvágott, amely nem számít kirívóan drágának, a füstölt lazac, ráadásul mindenütt lehet kapni ezeket a termékeket.

A mondás szerint "a lengyelnek sikerül", azaz mindent megoldanak - ez esetben élő pontyok beszerzését. Az emberek csaknem fele ugyanis nem csupán felháborodott az intézkedésen, hanem azt tervezi, hogy az idei ünnepekre csak azért is élő pontyot fog venni, legfeljebb a piacokról szerzi be.

A vevők 46 százaléka szándékozik élő pontyot venni - derült ki az ABR Sasta i Syno Polska felméréséből. A válaszadók négyötöde azzal indokolta ezt, hogy a szenteste arról szól, hogy megtartsák a hagyományokat. A többi megkérdezett azt felelte, nem vesz élő halat etikai okokból.