A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Ba3"-ról egy fokozattal "Ba2"-re javította a portugál államkötvény-osztályzatot, és az új besorolást is további felminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette.

Portugália szuverén adósosztályzata mindazonáltal továbbra is a spekulatív - vagyis befektetésre még nem ajánlott - sávban van, két fokozatnyira a már befektetési ajánlású "Baa" kategória alsó szélétől.

A Moody's az osztályzatjavítás indoklásában kiemelte, hogy Portugália költségvetési helyzete a kezdeti célkitűzéseknél is gyorsabban javul. Tavaly a portugál kormány a tervezett szintnél egy teljes százalékponttal alacsonyabbra csökkentette a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiányt, amely így 2013 végére 4,9 százalék lett a költségvetésben meghatározott 5,9 százalék helyett. Mindezt a előirányzottnál nagyobb adóbevételekkel és a kiadások nagyon szigorú ellenőrzésével sikerült elérni - áll a Moody's elemzésében.

Csökkenésnek indulhat az adósság

A hitelminősítő közölte: a vártnál erőteljesebb költségvetési teljesítmény alapján azzal számol, hogy "hosszú évek óta először", az idén csökkenni kezd Portugália GDP-arányos államadósság-rátája, jóllehet nagyon magas szintről, és csak fokozatosan. A Moody's alapeseti forgatókönyve az, hogy az adósságráta a 130 százalékhoz közeli jelenlegi szintről 2018-ig 115 százalék környékére mérséklődik.

A felminősítés másik fő tényezője a cég indoklása szerint az, hogy Portugália a közeljövőben várhatóan sikeresen kilép az eddigi külső pénzügyi támogatási programból, és nem lesz szüksége az euróövezeti stabilitási mechanizmus (ESM) készenléti hitelkeretére sem. A portugál kormány visszanyerte tőkepiaci hozzáférését, és az idén eddig 7 milliárd euró közepes és hosszú futamidejű új kötvényt bocsátott ki. A felhalmozott készpénztartalék bőségesen fedezi az idén lejáró államadósság-hányadot - hangsúlyozzák a Moody's londoni elemzői.

Az osztályzatjavítás harmadik fő tényezője a gazdasági kilátások javulása. A portugál gazdaság már 2013 vége felé is gyorsabb ütemben nőtt a vártnál, és az elmúlt években végrehajtott széleskörű szerkezeti reformok nyomán várhatóan a középtávú növekedési kilátások is javulnak. A Moody's becslése szerint Portugáliában az idén 1,2 százalékos, jövőre 1,5 százalékos GDP-növekedés várható.

Sorra jönnek a felminősítések

A nemzetközi hitelminősítők az utóbbi hónapokban sorra javítják a központi és a perifériális eurógazdaságok osztályzatait és osztályzati kilátásait. A Fitch Ratings április végén a hosszú lejáratú külső és hazai spanyol államadósság besorolását az addigi "BBB"-ről egy fokozattal "BBB plusz"-ra javította. Spanyolország ezzel egy fokozatnyi közelségbe került a már elsőrendű befektetői "A" osztályzatsávhoz.

A Fitch elsősorban azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy csökkentek a spanyol hitelképességi kockázatok, mióta a cég legutóbb, 2012-ben leminősítette Spanyolországot.

A Moody's nemrégiben Hollandia és Belgium "Aaa", illetve "Aa3", előtte Németország és Ausztria egyaránt "Aaa" besorolásának kilátását módosította negatívról stabilra. A cég néhány hete az addigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Baa2"-re emelte a spanyol államkötvények osztályzatát, és az új besorolásra további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást állapított meg.

A Moody's ezzel levette a napirendről a befektetési ajánlású szuverén spanyol adósosztályzat megvonását. A cég módszertanában a "Baa3" besorolás a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó széle.

A Moody's februárban stabilra javította az addigi negatívról a hosszú és rövid futamidejű olasz államkötvény-kötelezettségek "Baa2/Prime-2" szintű besorolásainak kilátását, az olasz államadósság-dinamika stabilizálódásával indokolva a döntést.

A cég e lépések indoklásában rendre hangsúlyozta azt a véleményét, hogy az euróövezeti intézményi keretrendszer javulása nyomán enyhültek a valutaunión belüli járványkockázatok.