Az eddigi "Ba2"-ről egy fokozattal "Ba1"-re javította Horvátország hosszú futamidejű, devizában és hazai valutában fennálló szuverén kötelezettségeinek osztályzatát a Moody's. A cég a besorolás kilátását a felminősítéssel egy időben stabilra módosította az eddigi pozitívról.

Az új horvát államadós-osztályzat is még a spekulatív - vagyis befektetésre nem ajánlott - kategóriában van. A Moody's módszertanában a befektetési ajánlású sáv alaposztályzata "Baa3", amely egy fokozattal magasabb a Horvátországnak most megadott új minősítésnél.

Az euróövezeti jegybank és a valutauniós pénzügyminiszterek tanácsa a nyáron jóváhagyta Horvátország felvételét az ERM-II árfolyamrendszerbe. A valutauniós tagjelölt országok pénzeinek legalább két évet jelentősebb árfolyamkilengések nélkül el kell tölteniük ebben az átváltási mechanizmusban a tényleges eurócsatlakozás előtt. A Moody's elemzése szerint Horvátország felvétele az ERM-II rendszerbe - és az, hogy az erről szóló döntést a koronavírus-járvány okozta felfordulás kellős közepén jelentették be - a Horvátország által végrehajtott átfogó reformprogram eredménye.

E program keretében Horvátország maradéktalanul végrehajtotta azokat az intézkedéseket, amelyekre kötelezettséget vállalt az eurócsatlakozáshoz szükséges kulcsterületeken. Ezek közé tartozik a bankfelügyelet, a makroprudenciális keretrendszer és a pénzmosás elleni fellépés keretrendszerének megteremtése, valamint a gazdaság pénzügyi és adminisztratív terheinek csökkentése.

A Moody's ugyanakkor hangsúlyozza azt a várakozását is, hogy a koronavírus-járványt a horvát gazdaság súlyosan megszenvedi. A horvát hazai össztermék (GDP) az idén 8,6 százalékkal zuhan prognózisuk szerint.

A cég kiemeli, hogy a horvát turisztikai ágazat, amelyet erőteljesen érintenek a járvány megfékezését célzó utazási korlátozások, az éves GDP-érték 25 százalékát adja. A Moody's ebben a környezetben azzal számol, hogy a GDP-arányos horvát államháztartási hiány 2020 egészében 7,5 százalékra duzzad, és ez a hazai össztermék 88,5 százalékára emeli az államadósság-rátát. A hitelminősítő várakozása szerint adósságdinamika e hirtelen romlása átmeneti lesz, és a GDP-arányos államadósság-ráta már jövőre 86,7 százalékra, 2022-ben 85,9 százalékra csökken.

A Moody's a múlt hónapban Bulgáriát is felminősítette, "Baa2"-ről "Baa1"-re javítva a bolgár államadós-osztályzatot. A cég szintén azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy kritikus fontosságú szakaszba jutott a bolgár euróövezeti csatlakozás folyamata, miután Bulgáriát felvették az ERM-II árfolyamrendszerbe.