Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Lengyelország kezdeményezésére kilenc uniós tagállam - Magyarország, Svédország, Csehország, Litvánia, Lettország, Románia, Szlovákia és Bulgária - közösen fordult az Európai Tanács elnökéhez és az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi ügyekért felelős biztosához annak érdekében, hogy a korábban nyugdíjreformot végrehajtó tagállamok intézkedésekkel kapcsolatos költségeit az EU az elszámolásokban vegye figyelembe.

Magyarország is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely az EU Stabilitási és Növekedési Egyezménye vonatkozó részének felülvizsgálatát célozza, mert a módosítás a tagállamok egyenlő elbírálását szolgálná. A közös álláspontot tartalmazó levelet jelenleg az uniós szervek vizsgálják.

Magyarország 1997-ben hajtott végre nyugdíjreformot, az addig tisztán állami nyugdíjrendszer ekkor bővült ki a kötelező magánnyugdíjpénztári pillérrel. Ez az intézkedés a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága érdekében született, a reform költségvetési hatásainak ugyanakkor az elszámolási szabályokban is tükröződniük kell - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A német pénzügyminisztérium közleményében "nagyon szkeptikusnak" mutatkozott a javaslattal szemben, mondván a kivételek bevezetése csak még komplikáltabbá és még nehezebben értelmezhetővé tenné uniós szinten deficit fogalmát. Továbbá hátrányos helyzetben hozná azokat az országokat, amelyek a nyugdíjreform egy másfajta útját választották.