Ahogy egyre több európai országban alapvetően visszatérőben van az élet a normális kerékvágásba a koronavírus-járvány várható enyhülésével, nő a nyomás a cseh kormányon, hogy erre az útra lépjen - derül ki a Radio Praha tudósításából. Január végén és február elején több ezren demonstráltak ennek érdekében, és végül kaptak egy jó hírt: a legfelsőbb bíróság nekik adott igazat.

A bírói testület állásfoglalása szerint az állam nem rendelhet el olyan korlátozást, miszerint csak beoltott vagy a koronavírus-betegségen nemrégiben átesett emberek léphetnek be a vendéglőkbe, a sporteseményekre és a szállodákba. Az oltás ugyanis önkéntes, így ezzel arra kényszerítené az embereket, hogy a beoltás és a normális élet között válasszanak.

A verdikt február közepén lép életbe, így a kormánynak van ideje elrendelni az ennek megfelelő intézkedéseket. Ez szinte egybeesett azzal, hogy a kormány erősebb felhatalmazást kért a járvány kezelésére az év végéig, ami a bíróság állásfoglalásával okafogyottá válik.

A kötelező tesztelést az iskolákban, a vállalatoknál és az intézményeknél február 18-án megszüntetik, ezt megelőzően, február 9-én a hotelek, a vendéglők, a kulturális és sportesemények nyitottá válnak bárki előtt. Az új kormány emellett általános kompenzációt ígér a vállalkozásoknak a járvány okozta gazdasági válságban elszenvedett káraikért a korábbi kabinet szelektív megoldása helyett. Tizenegyezer kkv-nak szánnak hárommilliárd koronát (45 milliárd forint, két focistadion ára), a támogatásokat már márciusban utalnák.