Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Thomas Piketty francia közgazdász professzor, a baloldal sztárja A tőke a 21. században című könyvében harcot hirdetett az emberek kirívó vagyoni egyenlőtlensége ellen. Úgy tűnik, elérkezettnek látta az időt a folytatásra egy újabb nagy könyv megjelentetésével - derül ki a Bloomberg beszámolójából, amit a Fortune is átvett. Bár kérdés, hányan rágták át magukon a vaskosra sikerült előző könyvön (a magyar nyelvű kiadás 700 oldal hosszú), ám az biztos, hogy segített abban, hogy az óriási egyenlőtlenségek problémája a közbeszéd témájává váljon.

Most megjelent könyve - amely egyelőre csak anyanyelvén, franciául érhető el - a Tőke és ideológia címet kapta. Ami az alaposságot illeti, Piketty rátett egy nagy lapáttal előző művére, most ugyanis több mint 1200 oldalt írt. Ha hosszával arányosan nagyobb hatást gyakorol a politikusokra és a közélet más szereplőire, akkor érdemes volt dolgozni rajta. Az előző könyv hozzájárult például ahhoz, hogy Elizabeth Warren szenátor, az amerikai Demokrata Párt esélyes elnökjelölt-aspiránsa két Piketty-követő segítségével dolgozza ki vagyonadó-javaslatát.

Radikális

Az új kötet nem csupán hosszával, hanem radikálisságával is rátesz az előbbire - legalábbis ezt sejteti, amit a szerző elárult a tartalmáról a francia L'Obs magazinnak. - Itt az ideje, hogy véget vessünk az emberi történelem azon szakaszának, amelyben a vagyongyűjtés szent és sérthetetlen jognak számított! Túl kell jutnunk a kapitalizmuson! - fejtegette. Ezt a korábbinál jobban fogalmazta meg új könyvében, ugyanis hét év alatt gyakorlottabb szerzővé vált.

Elmondása szerint két nagy hiányossága volt előző kötetének. Egyrészt túlságosan leragadt a nyugati gazdaságok elemzésénél, másrészt adott elég teret az egyenlőtlenségek mögött meghúzódó politikai ideológiák értékelésének. Ezért a Tőke és ideológia szörfözik az időben és a térben, elemezve a gyarmati, a rabszolgatartó és a kommunista gazdaságokat is, áttekintve olyan országok viszonyait, mint Brazília, Kína és India.

Meggyőző lesz

Ez a könyv meg fogja győzni az olvasóit arról, hogy tanulhatunk a történelemből, amely megmutatja, milyen fontos normának kellene lennie az egyenlőség igényének - írja a szerző művének ajánlójában. Piketty arra a következtetésre jut, hogy az egyenlőtlenség nem az emberi természetben vagy a technológiai változásokban gyökerezik, hanem a politikában és az ideológiákban. Így viszonylag könnyen változtathatunk rajta.

Más kérdés, hogy ezt eddig nem tudta bizonyítani. Az a jelölt, akit a 2017-es francia elnökválasztáson támogatott kizuhant az első fordulóban. Ahhoz azonban talán a professzor munkássága is hozzájárult, hogy Emmanuel Macron, az akkori verseny győztese legalábbis szóban a kapitalizmus újragondolásáról beszél.

A lényeg

A L'Obsnak adott interjúból kiderül Piketty ajánlatának lényege. E szerint egyetlen részvényesnek sem szabadna tíz százaléknyi szavazati jognál nagyobb befolyással rendelkezne egy vállalatban, akkor sem, ha ennél sokkal nagyobb vagyoni részesedése van.

Támogatja az állampolgári tőkejuttatás intézményét, amit helikopter pénznek is neveznek, azaz azt, hogy a jegybankok közvetlenül az állampolgároknak juttatott pénzzel avatkozzanak be a gazdaság működésébe. Az "örökség mindenkinek" elv jegyében minden francia állampolgárnak kapnia kellene 120 ezer eurót (közel 38 millió forint), amikor eléri 25 éves korát.

Előző könyvéhez hasonlóan továbbra is progresszív vagyonadót javasol, amely arra az elvre alapulna, miszerint egy bizonyos érték felett a vagyon ideiglenesnek tekintendő. Franciaországban ez a közteher az országos átlagnak számító évi 200 ezer euró jövedelem alatt 0,1 százalék lenne, majd fokozatosan emelkedve felső kulcsa elérni 90 százalékot.

- A rendszer, amit javaslok, lehetővé tenné, hogy valakik több millió eurós vagy akár több tíz millió eurós vagyonnal rendelkezzenek - fejtegette a L'Obsban megjelent interjújában. Ugyanakkor azok, akik több száz milliós vagy milliárdos vagyon felett rendelkeznek, azoknak osztozkodniuk kellene.

Világszintű progresszív vagyonadót!

Thomas Piketty best sellere, A tőke a 21. században 2013-ban jelent meg - derül ki a Wikipédia szócikkéből. A könyv az Európában és az USA-ban a 18. századtól mért vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenséggel foglakozik. A kötet magyarul 2015-ben a Kossuth Kiadónál jelent meg. Eredeti francia nyelvű változatból 50 ezer, az angol nyelvűből 92 ezer példány fogyott el. A New York Times bestseller-listáján 2014 májusában első helyezést ért el.

A könyv központi tézise szerint abban az esetben, ha a tőkemegtérülési mutató hosszabb időn át meghaladja a gazdasági növekedést, akkor koncentrálódnak a vagyonok, és az így kialakuló nagy egyenlőtllenség szociális és gazdasági instabilitáshoz vezet. Piketty szerint ez az egyenlőtlenség nem véletlen, hanem a kapitalizmus velejárója, amit világméretű progresszív vagyonadóval kell lefaradni.