Júniusban 11 százalékkal, évesítve 384 ezerre emelkedett az újlakások forgalma az Egyesült Államokban - derült ki a kormányzat hétfői közléséből. Az elemzők ennél jóval mérsékeltebb, 355 ezres eredményt vártak.

A júniusi éves adat a legnagyobb 2008 novembere óta. Az amerikai újlakás-piac forgalma a múlt év óta 21,3 százalékkal csökkent.

A kormányzat a meglepően pozitív adat ellenére is figyelmeztetett: mivel az adatgyűjtés jelentős hibaszázalékkal dolgozhat, így akár öt hónapba is beletellhet, hogy egyértelmű az trendváltás jelei bizonyítottak legyenek.

Márciusban még 6,2 százalékkal csökkent az újlakások forgalma, ám áprilisban már 1,8 százalékos, majd májusban 2,4 százalékos emelkedést regisztrált a kereskedelmi minisztérium.

A júniusi forgalmi adatok alapján az eladatlan újlakás-állomány a teljes évi kereslet 8,8 százalékát tudná lefedni azt követően, hogy május óta 4,1 százalékkal csökkent az eladásra kínált, ám egyelőre piacképtelennek tűnő lakások aránya, amely így 281 ezerre mérséklődött.