Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője, egyben európai bizottsági elnökjelöltje utolsó ajánlatot tesz Orbán Viktornak budapesti találkozójukon arra, hogyan kerülheti el, hogy kizárják a pártcsaládból a Fideszt. Így értékeli a Bloomberg a két vezető keddi egyeztetését. Manfred Weber nem csupán korábbi ultimátumáról tárgyal magyar politikus kollégájával, hanem új ajánlatot is tesz. Az ultimátum úgy szólt, hogy a budapesti vezetésnek be kell fejeznie a Soros-Juncker plakátkampányt, lehetővé kell tennie a CEU Bécsbe költözött részének visszatérését Budapestre, a miniszterelnöknek pedig bocsánatot kell kérnie EPP-beli kollégáitól sértő megjegyzéseiért.

Lesz itt más is

A Bloomberg hivatkozik a Bildre, amely úgy tudja, hogy az EPP nem óhajtja tovább tolerálni, azokat az intézkedéseket, amelyeket a jogállamiság csorbításaként - a magyarországi politikai rendszer illiberális átalakításaként - értékel. Ezért segítséget kíván nyújtani a magyar miniszterelnöknek, kormányának és a fideszes többségű parlamentnek ahhoz, hogy összhangba hozzák a politikai intézményeket az EU-s normákkal.

Ha igaz a lapértesülés - amelynek forrásaként a Bild német kormányzati köröket jelölt meg -, akkor Weber fel fogja ajánlani Orbánnak, hogy az EPP szakértőket küld Budapestre az illiberális rendszer újraértékelésére. Az ötlet állítólag Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke, Markus Söder, a CSU elnöke és Bajorország miniszterelnöke, illetve Sebastian Kurz osztrák kancellár megbeszélésein merült fel.

A módszer hasonlítana ahhoz a 2000-ben kötött megállapodáshoz, amelyben az uniós vezetők világossá tették a radikális jobboldali osztrák Szabadságpárttal kapcsolatos aggályaikat . A magyarországi misszióban tapasztalt EPP-s vezetőket bíznának meg azzal, hogy értékeljék a magyarországi állapotokat és ennek alapján tegyenek javaslatokat a korrekciókra.

Külső nyomás

A Bloomberg szerint kétséges, hogy Orbán Viktor kompromisszumkész hangulatban van-e. Bár azt mondta, hogy szeretné, ha a Fidesz a befolyásos EPP tagja maradna, azt is megemlítette, hogy mérlegeli az alternatívákat. A hét végén a lengyel kormánypárttal a Jog és Igazságossággal volt egyeztetése egy esetleges nacionalista pártszövetség létrehozásáról az Európai Parlamentben (EP).

A magyar miniszterelnök megítélése azután változott meg, hogy az EP-választások előtt elmozdulni látszik a választói hangulat. Bár továbbra is valószínű, hogy a nacionalista elkötelezettségű politikai erők előretörnek, a legfrissebb előrejelzések szerint a két nagy centrista blokk, az EPP, illetve a szociáldemokrata pártcsalád jó úton jár afelé, hogy kényelmes többséget szerezzen az új EP-ben, ha meg tudja szerezni egy harmadik mérsékelt pártszövetség támogatását. Ehhez azonban valamit kezdeniük kell a Fidesszel, ugyanis minden szóba kerülő politikai tömörülés arra ösztönzi az EPP-t, hogy lépjen fel keményen Orbán Viktorral szemben.