Az állást változtató lengyelek többsége már nem azért dönt emellett, mert magasabb bérre vágyik, hanem azért, mert előre akar lépni a szakmájában - adta hírül a Randstad Polska tanácsadó cég felmérésnek eredményét a Radio Poland. Majdnem minden kilencedik megkérdezett munkavállaló azt állította, hogy könnyen talál új munkahelyet. A felmérés szerint átlagosan két hónapra van szükség ahhoz, hogy valaki új állást találjon magának.

Eközben a havi átlagjövedelem 4966 zloty (372 ezer forint) volt novemberben - derült ki a varsói statisztikai hivatal (GUS) friss adataiból. A munkavállalók átlagosan 7,7 százalékkal kerestek többet, mint 2017 novemberében. A munkanélküliségi ráta a munkaügyi minisztérium jelentése szerint decemberben 5,9 százalék volt.

A GUS közzétette az inflációs adatot is, amiből kiderül, hogy a 2017 és 2018 decembere között eltelt időszakban átlagosan mindössze 1,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A tendencia kedvező: novemberben még 1,3 százalék októberben 1,8 százalék volt az éves infláció.