Szerbiában a tervek szerint 12-14 százalékkal akarja emelni a kormány a minimálbért, ami azt jelentené, hogy a legalacsonyabb kifizethető havi bér ötezer dinárral (17 ezer forint) nőne - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. A havi minimálbér minden hónapban a munkanapok számától függ: így például januárban és áprilisban, amikor 21 munkanap volt a hónapban, 33 804,96 dinár (114 ezer forint) volt a minimálbér, februárban, amikor csak húsz munkanapot dolgoztak a munkavállalók, akkor 32 195,20 dinárt kellett a munkáltatóknak kifizetniük.

Azonban nagy kérdés, hogy a 12-14 százalék körüli emelés mire lesz elég, ugyanis az infláció már most két számjegyű. A minimálbér az infláció előtt sem volt elég a legalapvetőbb dolgokat tartalmazó fogyasztói kosár tartalmának a kifizetésére, de legalább, amikor több munkanap volt a hónapban, akkor csökkent a fizetés és a fogyasztói kosár közötti különbség.

Így például márciusban a fogyasztói kosár 5500 dinárral volt magasabb a minimálbérnél. Öt évvel ezelőtt a minimálbér 24 ezer dinárt tett ki, a fogyasztói kosár pedig 36 ezer dinárba került.

A szakszervezetek azt kérik, hogy minél előbb állapítsák meg a minimálbér összegét: jelenleg egy munkaóra után a legkisebb kifizethető összeg 201,22 dinár (680 forint). Aleksandar Vucic államelnök a múlt héten arról beszélt, hogy a minimálbér emelése az államnak mintegy 300 millió euró kiadást jelent évente, és hozzátette, az állam megpróbálja csökkenteni az adót és a járulékokat, amelyek nem haladnák meg a fizetés 60,2 százalékát.

Szerbiában mintegy 400 ezer munkavállaló kap minimálbért: a takarítók, a fodrászok és a kozmetikai szalonban dolgozók átlagbére 41 934 dinár (142 ezer forint), de nem sokkal jobb a helyzet a vendéglátósok esetében sem, ugyanis a pincérek átlagbére 42 040 dinár.