Alekszisz Ciprasz megválasztása óta, két hete keresztebe-kasul cikázik az európai fővárosok között, hogy támogatást szerezzen kormánya politikájához, ám szöget ütött az protokollszakértők fejébe: miért nem visel soha nyakkendőt? Nem kisebb méltóságok mellett mutatkozott így, mint Francois Hollande francia államfő, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Arra nem hivatkozhat, hogy nincs nyakkendője, ugyanis olasz kollégája, Matteo Renzi adott neki egyet ajándékba, amikor nála járt. A poénnal mintegy reagált arra, hogy sokaknak feltűnt az új athéni politikai divat.

Pedig a görög miniszterelnöknek minden oka meglenne arra, hogy alkalmazkodjon az európai politikai módihoz, hogy jó benyomást tegyen vendéglátóira - véli a MarketWatch hölgy szakírója, Karen Friar. Végül is egyrészt mosolyoffenzívát folytat, másrészt besöpri a gratulációkat a választási győzelemért, harmadrészt közvetve pénzt kér, azaz igyekszik elérni, hogy az eurótagállamok elengedjék a görög adósságok egy részét.

Üzenete van

Végül a Guardian kiderítette, mi a titok nyitja. Ciprasz megfogadta, hogy addig nem visel nyakkendőt, amíg nem oldják meg a Görögországot agyonnyomó adóssághegy problémáját. További üzenete a szokatlan viseletnek, hogy az új athéni vezetés úgy gondolja, a dolgok nem a business as usual elvének megfelelően mennek az országban. Éppen ellenkezőleg, rendkívüli helyzet van.

Hasonló okok miatt mutatkozhat nyakkendő nélkül Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter, aki főnökével párhuzamosan járja Európát. Ő azonban kék ingével és sajátos szabású zakójával még rá is tesz egy lapáttal az új öltözködési módira. Amikor George Osborne brit pénzügyminiszter mellett mutatkozott, úgy néztek ki, mint egy átlagos gentleman a londoni Cityből és egy a divatot követni próbáló, drug-dealer kabátot viselő éjszakaiklub-tulajdonos az 1990-es éve elejétől.

Végül felveszi

A sajtó nem először találgatja, milyen kódot hordoz egyes politikusok viselete. Nagy feltűnést keltett tavaly egy fekete pulóveres fickó a Krím orosz beolvasztását szentesítő ceremónián Vlagyimir Putyin és a helyi vezetők társaságában. Mint kiderült, ő a fekete-tengeri orosz flotta bázisának otthont adó Szevasztopol polgármestere, aki nem vett részt az aláíráson, csak alkalmilag került a csoportképre.

A londoni fogadóirodák fantáziáját mindenesetre megmozgatta a görög kormányfő sajátos öltözéke. A Ladbrokes online fogadóhely egy a kettőhöz adja azt a lehetőséget, hogy Ciprasz az év végéig nyakkendő nélküli csinálja végig közszerepléseit. Ez azonban - legalábbis a csillagok állása szerint - nem marad így örökké, ugyanis hat a négyhez adják azt a fogadást, amely szerint végül csak felveszi a nyakkendőt.