A Bloomberg szerint negatív piaci hatásai lennének annak, ha Angela Merkel német kancellár nem indulna a jövő évi német választáson. Több mint egy évtizedes, nemzetközi szinten komoly válságokkal terhelt időszakot követően a német kancellár vezetési képességeit nemzetközileg elismerik, még akkor is, ha otthon egyre több kritika és támadás éri kormányzását és annak stílusát. A friss közvélemény-kutatási adatok szerint a németek kis többséggel ugyan, de már nem szeretnék, ha a jövő évi választások után is ő maradna a kancellár - írja a hírügynökség.

Angela Merkelt, akár jogosan, akár nem, még azok is az Európai politika egyik meghatározó személyiségének tekintik, aki nem értenek egyet politikájával. Ezért távozása komoly vákuumot hagyna maga után, s a piaci reakciók igencsak negatívak lennének - mondta Jacob Funk Kirkegaard, a washingtoni Peterson Institute for International Economics szakértője.

Merkel egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy indul-e a jövő évi választásokon, miközben a menekültválság általa erőltetett kezelési módja egyre több német szavazót terelt a migrációellenes Alternatíva Németországnak (Afd) nevű párt irányába - emlékeztet az elemzés. Egy évvel a választások előtt az általa vezetett kereszténydemokrata blokk támogatottsága 32 százalékosra csökkent a Forsa közvélemény-kutatási adatai szerint, ez 2012 júniusa óta a legalacsonyabb érték.

Merkelt már ismerik

A befektetőknek már jó gyakorlatuk van abban, hogy olvasni tudják Merkel döntéseit, hiszen a 62 éves kancellár már 11 éve vezeti az Európa legnagyobb gazdaságával rendelkező Németországot. Az európai adósságválság során sikeresen harcolt Görögország eurózónában való benntartásáért, s következetesen tartózkodott attól, hogy minősítse az Európai Központi Bank (ECB) lépéseit és sokat lobbizott azért, hogy az Egyesült Királyságot az Unión belül tartsa. A stabilitás iránti elkötelezettsége nem egyszer okozott komoly ellentéteket közte és Wolfgang Schaeuble pénzügyminiszter között, akit sokan a németek vezette megszorítási politika vezető alakjának és az Unión belüli kockázatmegosztás fő ellenzőjének tartanak.

Ez nem jelenti azt, hogy a piacok és a befektetők odalennének Merkelért, de legalább ismerik és megértik azt az álláspontot, amit a különböző politikai kérdésekben képvisel, értik a stílusát. Ha nem indul újra, akkor a "héják" veszik át az irányítást Németországban, amely megszorítóbb költségvetési politikát és az ECB feletti szigorúbb ellenőrzést jelenthetne. A piacok ezt nagyon nem szeretnék - véli Mujtaba Rahman, a londoni székhelyű Eurasia Group vezető elemzője.

Jönnének a héják

A washingtoni Institute of International Finance egy múlt heti elemzése szerint Merkel politikai döntései jóval kevésbé kritikusak, mint európai kontextusban, ahol számos területen személyes irányítása meghatározó volt. Ez igaz világszinten is. A Bloomberg emlékeztet arra, hogy alig három hónappal második kancellári ciklusának megkezdését követően 2010 januárjának közepén pletykák reppentek fel arról, hogy esetleg lemondana. Ez az ázsiai kereskedésben komoly euróeladási hullámot váltott ki, amely mindaddig kitartott, amíg a hivatalos cáfolta napvilágot nem látott.

Az elemzés szerint ha Merkel nem indulna, akkor a következő kancellárjelölt, ha csak átmenetileg is jó eséllyel Schaeuble lehet (képünkön a kancellár mellett), a politikai veterán, aki 1998 és 2000 között a Kereszténydemokrata Uniót is vezette. A 74 éves Schaeuble már így is a legrégebbi törvényhozási tagsággal rendelkező szereplő, s otthon elfogadottsága is magasabb Merkelénél. Schaeuble tavaly azt javasolta, hogy Görögország lépjen ki az eurózónából, mivel úgy vélte, az ország nem tud talpra állni egy saját deviza bevezetése és annak leértékelése nélkül. Javaslatát Merkel lesöpörte az asztalról.

Az ECB folyamatos kritikusaként a CDU képviselői úgy tekintenek Scaeuble-ra, mint aki megvédi a német érdekeket és betéteseket az eurózónán belül az európai közös kockázatvállalási rendszerben. A fiskális és monetáris politikák tekintetében Schaeuble álláspontja világos és mindenki érti, azonban a piaci szereplők nem nagyon rajonganak érte - mondta Rahman.

Nincs igazi utód

Miközben a Bild am Sonntag című hetilap augusztusban közölt felmérése szerint a németek fele nem szeretné, ha Merkel újraindulna, egyelőre nem látszik esélyes jelölt az utódlásra, eközben pártja szövetségeseivel még mindig vezet a közvélemény-kutatásokban. Ha más jelölt nincs, akkor Schaeuble ugyan átmenetileg átvehetné a vezető szerepet, de nagyon gyorsan kiderülne, hogy utána már tényleg nincs senki, aki alkalmasnak tűnne - vélte Kirkegaard.

Merkel bukása komolyan megmozgatná a deviza- és kötvénypiacokat, hiszen Németország jövőbeni vezetése körül extrém bizonytalanság bontakozna ki. Ez azonban egyelőre nagyon kevéssé valószínű forgatókönyv - mondta a Bloombergnek Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza. Ő is hozzátette, ez különösen nemzetközi szinten éreztetné hatását, ahol Merkel reputációja jóval kedvezőbb, mint otthon.