A pápa a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank éves tavaszi találkozójának résztvevőinek címzett levelében arról írt, hogy a világjárvány arra kényszerítette a világot, hogy megbékéljen egymással összefüggő társadalmi-gazdasági, ökológiai és politikai válságokkal.

"A gyógyuláskor nem elégedhetünk meg azzal, hogy visszatérünk a gazdasági és társadalmi élet egyenlőtlen és fenntarthatatlan modelljéhez, ahol a világ népességének apró kisebbsége birtokolja az emberiség vagyonának felét" - fogalmazott április 4-én kelt levelében a Reuters szerint.

Szerinte a globális szolidaritás szelleme „legalábbis a legszegényebb nemzetek adósságterheinek jelentős csökkentését követeli”. A pápa nem először szólal fel a hátrányosabb helyzetű országokért. Húsvéti ünnepi beszédében elítélte, botrányosnak nevezte a világ szűnni nem akaró fegyveres konfliktusait, magát a fegyverkezést, és méltányos vakcinaelosztást kért az embereknek a nemzetközi közösségtől a koronavírus ellen abban a beszédében. Véleménye szerint "vakcina-internacionáléra" van szükség, vagyis a nemzetközi közösségnek el kell köteleznie magát az oltóanyagok méltányos megosztására a szegényebb országokkal.