Diplomáciai feszültségeket okozhat Ferenc pápa tervezett magyarországi látogatása - írja a National Catholic Register egyházi újságra hivatkozva a 444. A portál szemléjében arról ír, hogy a lap vatikáni és magyar forrásokból is úgy értesült, diplomáciai erőfeszítések kezdődtek Ferenc pápa meggyőzésére, hogy ne csupán egy délelőttre látogasson Magyarországra idén szeptember 12-én, hanem legalább egy udvariassági látogatást ejtsen meg Orbán Viktornál és Áder Jánosnál. Maga a pápa állítólag szándékosan ki akarja hagyni ezt a programpontot.

Egyre nagyobb a politikai feszültség a háttérben amiatt, hogy a Vatikán kerülni akar minden politikai találkozót, beleértve az elnöki palotában tett látogatást, pedig annak része kéne lennie a programnak

- mondta a Registernek egy jól értesült budapesti forrás.

A Register szerint a pápát a legfrissebb programterv szerint Budapestre érkezése után a reptérről egyenesen a világkongresszus Hősök terei helyszínére vinnék, ahonnan a zárómise után egyből továbbindulna Pozsonyba. Az egyházfő már március 8-án, hivatalos iraki látogatásáról hazatérőben is úgy nyilatkozott, hogy budapesti látogatása "nem az ország felkeresése, csak egy mise." Valamint mindössze kétórányi autóútra van Pozsonytól, ahova hosszabb tartózkodás miatt megy.

Különösen ez nem tetszik a magyar félnek, mivel a pápa a budapesti villámlátogatás után Szlovákiában már három és fél napot tervez eltölteni. A Register forrásai arról beszéltek, hogy a budapesti fél szerint ez sértő lenne a magyaroknak és "arculcsapás" Orbán Viktornak. "Ez botrányos volna" - mondta a lapnak egy budapesti egyházi forrásuk, aki szerint ez olyan volna, mintha a pápa egy félnapos izraeli látogatás után Iránban töltene három és fél napot. Az ügyben még Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Egyház feje és Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes is próbált lépni a múlt héten Rómában, állítólag ezért is nem hozták még nyilvánosságra a pápa programját, pedig azt már május 26-án meg kellett volna tenni. 

A Register szerint Ferenc pápa politikai okokból nem kíván találkozni Orbánnal és Áderrel: már korábban nézeteltérésbe került a kormány bevándorlóellenes politikája miatt.

A lap arra is kitért, hogy bár arra már volt példa, hogy Ferenc pápa csak villámlátogatást tegyen egy országban, de olyan még nem fordult elő, hogy egy felkeresett fővárosban ne találkozzon a helyi vezetőkkel.