Az amerikai Ashley Marrero nincs férjnél és nincsenek gyermekei, ám teljesen elégedett a munkájával, ami anyagilag független, szabad, jómódú életet biztosít számára - írta a Bloomberg. A 43 éves nő egy egészségügyi eszközöket gyártó vállalat értékesítő üzletkötője, aki sok ügyféllel, köztük betegekkel kerül kapcsolatba.

New York West Village városrészében rendelkezik egy apartmannal, amelyet 2019-ben vásárolt 900 ezer dollárért (361 millió forint), majd felújított. Nemrégiben néhány évvel idősebb nővérével Kristynával, aki szintén szingli és gyermektelen New Jersey Long Beach Island részén vásároltak nyári otthont.

Sokat utazik munkája kapcsán és magánemberként is, az elmúlt 12 hónapban például 10-szer volt távol, gyakran egy 25 fős, hozzá hasonló életmódot élő emberekből álló társasággal. Szavai szerint teljesnek érzi az életét, szereti a gyerekeket, jól kijön barátai kölykeivel, de nem tudja, milyen lenne, ha gyerekekkel élne együtt. Néhány éve lefagyasztatta petesejtjeit arra az esetre, ha egyszer meggondolná magát.

Egyre többen vannak

Marrero azon nők bővülő csoportjához tartozik, akik halogatják a gyermekvállalást vagy teljesen lemondtak róla. Ennek eredményeként zavartalanul lépkedhetnek előre karrierjük ranglétráján - szemben anyáikkal és nagyanyáikkal -, és új távlatok nyíltak előttük a meggazdagodásban.

A Federal Resereve Bank St. Louis-i egysége az egyedül élők vagyoni helyzetét vizsgálva azt találta, hogy ha egy nő egyedül nevel gyereket, akkor a vagyona töredéke egy gyermekes egyedül élő férfiének, míg ha nem vállal gyereket, akkor magasabb státuszba kerülhet  a hasonló helyzetben lévő, azaz egyedül élő, gyermektelen férfiaknál.

Vagyona mediánja szerint 8000 dollárt (3,2 millió forint) verhet rá a hasonló élethelyzetben lévő férfiakra. Ez az összehasonlítás 2019-es adatok alapján készült, de az újfajta életmód, már ezt megelőzően, a koronavírus-járvány előtt  elkezdett terjedni az amerikai felső középosztálybeliek körében.

Rendkívüli növekedés

A Pew Research Center 2021-es közvélemény-kutatásában a 18-49 éves korú gyermektelen amerikaiak 44 százaléka azt mondta, hogy nem valószínű vagy egyáltalán nem nem valószínű, hogy egyszer lesz gyermeke. Ez az arány hét százalékponttal magasabb, mint a csupán három évvel korábban, 2018-ban mért 37 százalék.

Az Egyesült Államokban az elmúlt 30 évben csökkent a születések száma, párhuzamosan azzal, hogy az emberek később házasodnak és halogatják a gyermekvállalást. Nagyjából 30 éve, 1990-ben ezer 15 és 44 év közötti nőre 71 születés jutott, ami 2019-re 58-ra csökkent - derül ki a hivatalos adatokból. Eközben a 25-34 éves nők körében 2018-ban rekordot döntött a gyermektelenek aránya az 1976-ban kezdődött adatgyűjtés óta.

Kinek van erre pénze?

A magyarázatok között sok szakértő a gyermeknevelés költségeinek növekedésére hívja fel a figyelmet. A Brookings Institution becslése szerint egy 2015-ben született gyermek felnevelése 17 éves koráig az USA-ban több mint 310 ezer dollárba (125 millió forint) fog kerülni a szülőknek. A számítás a kormány adatait korrigálja az inflációval, és nincs benne a felsőoktatás költsége.

További költségek is vannak, például az, amit a szakértők az "anyaság büntetésének" kereszteltek el. Ez a terhességtől kezdve jelentkezik. Julie Kashen, a nőket érő gazdasági igazságtalanságokkal foglalkozó Century Foundation kutatóintézet igazgatója 15 százalékos jövedelemveszteségre becsülte ezt a "büntetést" minden ötévesnél kisebb gyerek esetén. Fekete és latin anyáknál nagyobb a kiesés.

Kulturális változások

Melissa Kearney, a University of Maryland professzora kutatásai során arra jutott, hogy a 2000-es éveben felnőtt nők másként viszonyulnak a szülői szerephez és a karrierhez. Nem feltétlenül a gyereknevelés költségei és időigénye tartja vissza őket a gyerekvállalástól, hanem az, hogy más fontossági sorrendet állítanak fel az életükben, elődeik. A karrier, a szabad élet megelőzi gyermekvállalást, és a kettő nem feltétlenül fér bele egy életbe.

A Bloomberg cikke mindezeken túl felhívja a figyelmet a gyermektelen életmód néhány anyagi  hátrányára. Az egyik, hogy az így élő emberek több adót fizetnek. Lakhatásuk is sokkal többe kerül, mert egy jövedelemből kell megoldani kettő helyett. Ez különösen igaz mostanában, amikor a lakások ára, bérlése és a jelzáloghitel drágul. Végül maguknak kell gondoskodniuk időskori ellátásukról.