A portugál jelölt az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságának szerdai meghallgatásán úgy vélte, hogy érzékeny kérdésről van szó. Az automatikus összekapcsolás szerinte nem kívánatos, ugyanakkor kiemelte, hogy lehetővé kellene tenni az európai uniós források felfüggesztését, amennyiben erre szükség van.

Súlyos gazdasági válság esetén viszont ezen felfüggesztés visszavonására is javaslatot tehetne a brüsszeli testület - tette hozzá.

Ferreira szerint a lehető legmagasabb összeget kellene fordítani a közös költségvetésből a kohézió támogatására, ugyanakkor azt is elismerte, hogy a fennálló körülmények miatt a mozgástér ebben korlátozott. Kitért arra is, hogy az EU-nak ideje lenne újabb önálló forrásokra szert tennie.

A szociáldemokrata politikus azt mondta, hogy a 2021-2027-es büdzsékeretre vonatkozó már meglévő javaslat lesz a kiindulási alap, de elképzelhetőnek tart bizonyos módosításokat.

Beszélt arról is, hogy pénzügyi alapot kellene mielőbb felállítani, amellyel az ipari, széntermelő, magas szén-dioxid-kibocsátású régiók gazdaságának kizöldítését támogatnák, és elmondta, hogy erre vonatkozóan már mandátuma első száz napjában javaslatot kíván benyújtani.

Kérdésre válaszolva elmondta ugyanakkor, hogy ennek a finanszírozásával kapcsolatban egyelőre nem tud részleteket mondani.

A szakbizottsági koordinátorok 24 órán belül értékelik a meghallgatást.

A sajtó hírei szerint eddig három jelöltet, a lengyel Janusz Wojciechowskit, a svéd Ylva Johanssont, illetve a francia Sylvie Goulard-t nem hagyták jóvá rögtön a koordinátorok, ők írásbeli kérdéseket kapnak, amelyek megválaszolását követően esetlegesen ismét meg kell majd jelenniük az illetékes EP-bizottságok előtt.