Nagy változáson fog átmenni a munkaerőpiac egy évtized alatt, bizonyos szakmák iránt nagyon megnő majd a kereslet, míg mások eltűnőfélben lesznek - idézett a Maszol amerikai kutatási adatokat. Ez főleg a gazdaság szinte minden ágazatára kiterjedő robotizálás, illetve a mesterséges intelligencia alkalmazásának lesz a következménye.

A tanulmány szerint 2030-ban 68 százalékkal több szélturbina technikusra lesz szükség, mint jelenleg. A megújuló energiaforrások növekvő mértékű felhasználása miatt nőni fog a napelemek felszerelésével foglalkozó szakemberek iránti igény is, 52 százalékkal.

A tanulmány szerzői szerint két területen várható még a kereslet nagymértékű növekedése, ezek az informatika és az egészségügy. Adatbiztonsági szakemberekből 33, adatbázis-kezelőkből 31, programozókból pedig 27 százalékkal többre lesz szükség az évtized végén.

Az egészségügy területén még erősebb lesz a pozitív konjunktúra: az ápolónők iránti kereslet 52 százalékkal nő, a fizioterápia terén 35, az egészségügyi menedzsment területén pedig 32,5 százalékos növekedést jósolnak. Járványügyi szakemberből is többre lesz szükség, a jelenleginél közel 30 százalékkal. Logopédusnak és állatidomárnak is érdemes tanulni, mindkét foglalkozás művelői iránt 28 százalékot meghaladó mértékben nő majd az igény.