Azon oroszok aránya, akik úgy gondolják, hogy legalábbis megfontolnák az emigrációt, majdnem tíz éve nem látott csúcsra emelkedett - idézi az utolsó független oroszországi közvélemény-kutató cég felmérésének eredményét a Moscow Times.

A megkérdezettek közül minden ötödik azt mondta, hogy mindenképpen szeretne kivándorolni vagy nagy valószínűséggel élnéne egy ilyen lehetőséggel.

Utoljára 2011-2013-an volt ilyen magas ez az arány. Ugyanakkor a válaszadók háromnegyede semmiképpen nem hagyná el szülő hazáját vagy nagy valószínűséggel nemet mondana, ha megtalálná egy ilyen lehetőség.

A fiatalabb oroszok körében az átlagosnál jóval erősebb a kivándorlási kedv. A 18-24 évesek közel fele, a 25-39 évesek egyharmada, a 40-54 évesek ötöde, az 55 éven felüliek kevesebb mint tíz százaléka emigrálna.

A Levada megjegyzi, hogy a távozásra készek aránya főként a középkorúak körében nőtt, míg a fiatalok körében csökken az elmúlt két évben. Azok aránya, akik aktívan keresik is a külföldre jutás lehetősét, szintén rekordszintre, nyolc százalékra emelkedett. Azok aránya akikben fel sem merült ez a gondolat, kilenc százalékponttal csökkent 2019 óta.