Az EPP elnöksége február 26-án úgy döntött, hogy módosítva a konzervatív pártcsalád belső szabályozását lehetővé teszi a csoportos kizárást és felfüggesztést - emlékeztet a 24.hu és a 444. hu. Az, hogy a módosítást a Fidesz ellen lehet alkalmazni, annyira egyértelmű volt, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke vasárnap levélben jelentette be, ha a Fideszt nem látják szívesen, nem ragaszkodnak ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjanak.

A 444.hu szerint március 1-jén este a néppárt vezetése egy kissé átvariálta a frakciószabályzat módosítóját. Míg a 26-ai változat szerint feles többséggel ki lehetett volna rakni egy pártot a frakcióból, addig az új változat szerint ehhez már kétharmad kellene. Még ennél is fontosabb, hogy az átvariált szöveg már nem a 26-ai változat, ami ellen Orbán protestált, így ha el is fogadják, akkor sem érvényes a magyar kormányfő fenyegetése, és a fideszeseknek nem kell kilépniük.

Vagyis úgy néz ki, hogy a fideszesek továbbra is maradnak a frakcióban, és ha lesz is belátható időn belül szavazás a kizárásukról, sokkal több szavazat kellene hozzá, mint azt az elmúlt napok tervei sugallták.