Koncz Zsófiát, a motorbalesetben július 10-én elhunyt képviselő, Koncz Ferenc lányát indítja a Fidesz októberben az időközi parlamenti képviselői választáson - írja a Népszava. A kormánypárt ifjúsági szervezetének országos alelnöki posztját korábban betöltő Koncz Zsófia azzal vált ismertté, hogy 2015-ben Böröcz László Fidelitas-elnökkel közösen előállt a "provokátorfigyelő" ötletével.

Közzé akarták tenni azok nevét, akik szerintük szándékosan zavarják az állami rendezvényeket. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság jogsértőnek minősítette a kezdeményezést. Később Koncz Zsófia Magyarország washingtoni nagykövetségén kapott állást a politikai stábban, külpolitikai munkatársként.

Az ellenzéki oldalon egyelőre két név forog, bár a pártok azt szeretnék, ha a végén az összefogás jegyében csak egy közös jelölt maradna. A 2018-as országgyűlési választáson a 49,3 százalékkel győztes Koncz Ferenc után másodikként a jobbikos Bíró László futott be 31,6 százalékkal, ám a baloldalon felmerült egy komoly név: a szocialista Bráz Györgyé, aki több cikluson át sikeresen vezette Tiszaújvárost.

A napilap információi szerint az ellenzéki pártok felmérései azt mutatják, nem előre lefutott a meccs, ha jó a jelöltjük, erős a kampány, akár győzhetnek is. A pártoknak szűk egy hónapjuk van arra, hogy megtalálják országgyűlési képviselőjelöltjüket az október 11-re kiírt időközi választásra. A kampány augusztus 22-én kezdődik, a jelölteket szeptember 4-én 16 óráig lehet bejelenteni.