A romló piaci környezetben nő a Fedre nehezedő nyomás, hogy új gazdaságösztönző lépésekről döntsön, ám elemzők szerint a helyzet már olyan rossz, hogy az amerikai jegybank sem sokat tehet - derül ki a Reuters összefoglalójából. Mostanra gyors, teljes, példa nélküli bizalomvesztés alakult ki a piacon, a befektetők ezzel reagálják le az elmúlt néhány hétben szerzett tapasztalataikat - idézte a hírügynökség a BNP Paribas elemzőjét. Miután a világgazdaság kilábalása amúgy is gyenge lábakon áll, a bizalom eltűnése negatív spirál kialakulásával fenyeget, amelyben a piacok zuhanása a pesszimizmust erősíti és viszont.

Most Kína is tehetetlen?

A részvényárak zuhanása a hétfőt megelőző nyolc napban 3,8 ezer milliárd dollárral tette könnyebbé a befektetők zsebét. Az ázsiai tőzsdék ma tovább folytatódott esése kiegészült a hároméves csúcsra, 6,5 százalékra gyorsult kínai inflációról érkező hírrel, ami világossá tette, hogy a szemben 2008 őszével, amikor a Lehman Brothers bedőlését követő összeomlásra válaszul Peking gazdaságösztönző intézkedéseket vezetett be, fékezve ezzel a világgazdaság zuhanását, most nem lehet ilyen lépésre számítani.

Az USA-ban a Bank of America, a legnagyobb amerikai pénzintézet részvényeinek 20 százalékos értékvesztése tekinthető különösen aggasztónak. Egy másik nagybankot, az AIG-t 10 milliárd dollárra perelik azzal a váddal, hogy átverte befektetőit, miközben nem tudni mennyit bukhat jelzáloghitelekkel kapcsolatos perein és milyen károkat szenvedhet el gyenge menedzsmentje miatt.

Nem bíznak az impotens politikusokban

A pénzügyi krízis után négy évvel egyre világosabb, hogy a legnagyobb probléma nem a hitel, hanem a hitelesség hiánya - írta a Financial Timesban megjelent mai cikkében Kenneth Rogoff, a Harvard University közgazdász professzora, az IMF volt vezető közgazdásza. A befektetők képesek alkalmazkodni a világgazdasági növekedés csökkenéséhez, de semmit sem tudnak kezdeni a világot irányító politikusok vezetői képességeibe vetett bizalom összeomlásával és azzal az érzéssel, hogy a döntéshozók nincsenek tisztában a realitásokkal.

A tőzsdei zuhanás sebessége és mértéke hasonló ahhoz, amit a Lehman csődje, az internetlufi kipukkadása és az 1982-es recesszió idején tapasztalhattunk - mondja Warren Hogan, az ausztrál ANZ Banking Corp. elemzője. Kritikus időszakban vagyunk: a piacok éppen valamiféle pénzügyi válságot áraznak be.

Kereskedők becslése szerint az Európai Központi Bank (ECB) kétmilliárd eurót költött tegnap óta spanyol és olasz állampapírokra, ám a befektetők ebben csak átmeneti segítséget látnak, mivel például az 1,6 ezer milliárd dolláros olasz állampapírpiaccal összevetve nem tarthatók fenn tartósan az ECB beavatkozásai.

A piac most arra vár, hogy valaki, akár az Európai Unió, akár a G7 vagy a G20 adjon garanciákat arra, hogy midig lesz a porodon olyan szereplő - például az európai stabilitási alapok -, amely képes hitelezni Spanyolországot és Olaszországot - mondja a Société Générale egyik vezető közgazdásza.