Az öt évvel ezelőtti kínai tejporbotrányban elhíresült melamin nevű vegyi anyag, amelyet akkoriban illegális élelmiszeradalékként is használtak, bármilyen forró tartalomba ki tud oldódni azokból a jellegzetes, kemény műanyagtálakból és tányérokból, amelyekben például a kínai büfék felszolgálják mikrózott ételeiket - derül ki a Bloomberg cikkéből.

A tajvani Kaohsiung Medical University kutatói tucatnyi egészséges felnőtt emberen végeztek kísérleteket, akiket két csoportra osztottak. Ugyanazt a tésztaleveset ették, ám míg a kísérleti alanyok egy része melamint tartalmazó műanyagedényből fogyasztotta el az ételt, a kontrollcsoport tagjai hagyományos porcelántányérokból ettek.

Ez követően 12 órán belül megvizsgálták vizeletüket, ami azt az eredmény hozta, hogy a kemény műanyag tányért használók 8,35 mikrogramm melamintól szabadultak meg, míg a másik csoport tagjainak vizeletében csak 1,31 mikrogramm volt a vegyi anyag koncentrációja. A tajvani kutatók eredménye, amelyet a Journal of the American Medical Association Internal Medicine folyóiratban publikáltak, igazolja, hogy az ilyent típusú műanyagok használata forró ételek fogyasztására hosszú távon egészségkárosodást okoz. Megjegyzendő, hogy nem csak a kínai büfék vendégeit érinti ez a probléma, hiszen más étkezdék is használnak ilyen tányérokat, a kisgyermekeknek szánt étkészletek jelentős része szintén melaminból készül.

Hat halott

Azt ugyan nem tudtuk kimutatni, hogy milyen melaminkoncentráció vezet betegséghez, ám az biztos, hogy a jelenléte nem kívánatos - mondta Chia-Fang Wu, a kutatás vezetője. A pekingi hatóságok ígéretet tettek a vegyszer felhasználásának szigorú ellenőrzésére, miután 2008-ban óriási botrány robbant ki a melamint tartalmazó tejpor mérgező hatása miatt. Szimpla csalásról volt szó, ugyanis a malmin nitrogéntartalma miatt az egyszerűbb vizsgálatok a valóságosnál nagyobb proteintartalmat mutattak ki a vegyi anyaggal "feldúsított" tejtermékekben, így azokat drágábban értékesíthették gyártóik.

Az ügy kivizsgálása során kiderül, hogy közel 300 ezren betegedtek meg a veszélyes anyag tartós fogyasztása miatt, 50 ezer gyermek kórházba került, akik közül hat belehalt a melamin okozta vesebetegségbe. A kínai hatóságok a tőlük megszokott keménységgel léptek fel: három vádlottat halálra ítéltek, és ki is végeztek. A botrányba olyan élelmiszer-ipar nagyságok is belekeveredtek, mint a Nestlé.