A papíralapú vízumkérelmeket kiváltó internetes eljárás tesztje ugyan még folyik, de most úgy tűnik, hogy a tavaszi indulást semmi sem veszélyezteti – hangzott el az USA budapesti nagykövetségének tájékoztatóján.

Bizakodásra ad okot az, hogy az ESTA névre keresztelt elektronikus utas nyilvántartási rendszer – amelyet a vízummentes országok polgárainak fejlesztettek ki – egy éve zökkenőmentesen működik.

Lynette Behnke a nagykövetség alkonzulja elmondta, hogy a magyarok eddig várakozáson felül „teljesítettek” az ESTA rendszerben: a 35 000 kérelemből ugyanis eddig csak 860-at nem teljesítettek, vagyis ennyien nem kaptak automatikus beutazási engedélyt az USA-ban idén október végéig.

A most zárult pénzügyi évben egyébként még 25 000 hagyományos vízumot is kiállítottak – üzleti utazóknak, munkát vállalóknak, diákoknak és azoknak akik 90 napnál hosszabb időt akarnak eltölteni az Egyesült Államokban. (A papírvízum díja most 131 USA dollár, míg az ESTA engedély díjmentes és két évig érvényes.)

Az utazási könnyítsének köszönhetően idén már 16,4 százalékkal több magyar utazott az USA-ban mint egy évvel korábban, így nagyon valószínű, hogy a magyar turisták száma meghaladja majd az 50 000-t.