Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Akár autóba rejtett pokolgépek felrobbantására is készülhet az Iszlám Állam Európában - figyelmeztet az Europol. Leginkább azok az országok lehetnek veszélyben, amelyek részt vesznek a Szíria és Irak területén ténykedő szélsőségesek elleni harcban - állapította meg a minap az európai uniós tagországok hágai székhelyű rendőri együttműködési szervezete - olvasható az inforadio.hu-n.

November végén az Egyesült Államok külügyminisztériuma esetleges terrorakciók miatt figyelmeztetést adott ki, és óvatosságra intette az Európába készülő amerikaiakat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap arra kért mindenkit, aki az ünnepek alatt külföldre utazik, hogy regisztráljon a konzuli szolgálat honlapján.

"Titkosszolgálati információk szólnak arról, hogy az Iszlám Állam néhány tucatnyi embert irányít Európában és irányíthat Európába annak érdekében, hogy ott támadásokat kövessenek el. Míg korábban ezek a támadások nagyobb mértékben irányultak vagy irányultak volna a rendfenntartó szervek vagy államok képviselői ellen, addig valószínűsíthető, hogy az Iszlám Állam stratégiájában a civilek elleni támadások még hangsúlyosabbá válnak."

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az InfoRádiónak azt mondta, meglátása szerint is nőtt a terrorfenyegetettség Európában.

"Jelenleg Európa retteg attól, hogy terrorcselekmény történik a karácsonyi vásárokon. A nyugat-európai nagyvárosokban rendőrök és katonák cirkálnak állig felfegyverezve, a fő céljuk a terrortámadások elkerülése."

Az Europol arra emlékeztetett, az év elején Marokkóban meghiúsított, az Iszlám Államhoz köthető támadást követően talált biológiai és kémiai fegyverek arra utalnak, hogy a terroristák kiszélesítették Európában is bevethető arzenáljukat, a szervezet jelentés szerint ugyanakkor továbbra is nagyobb a valószínűsége az egyszerűbben beszerezhető, könnyen kezelhető és rövid távon hatékonyabb automata lőfegyverek, kések és a járművekbe rejtett pokolgépek használatának.