Úgy tűnik, az Európában használt oltások védenek az új variánsok ellen, de a járványhelyzet alakulása a régióban továbbra is "törékeny", ezért a külföldi utazásokat mellőzni kellene annak érdekében, hogy el lehessen kerülni, hogy e fertőzési "zónákból" a járvány "veszélyes újjáéledése" alakuljon ki - figyelmeztetett a WHO csütörtökön.

A friss heti adatok szerint Európában az április közepi 1,7 milliós esetszám körülbelül 60 százalékkal, 685 ezerre esett az elmúlt héten, miközben a halálesetek száma is csökkenő tendenciát mutat, de az előfordulási arány nyolc országban továbbra is magas szinten tartja magát - mondta a Guardian szerint Hans Kluge, a WHO regionális igazgatója.

Nem kéne ugyanazt a hibát elkövetni

A pandémiának még nincs vége - hangsúlyozta Kluge. "A nagyobb mobilitás és megnövekedett interakció több fertőzéshez vezethet. A továbbra is fennálló veszély és az újabb bizonytalanságok fényében elővigyázatosságra és a külföldi utak újragondolására vagy mellőzésére van szükség" - fogalmazott a szakember.

Véleménye szerint az európai vezetőknek 

nem szabad elkövetni azt a hibát, amit tavaly ilyenkor elkövettek és a Covid-19 újsáéledéséhez vezetett, az egészségügyi rendszereknek, a társadalmaknak és a gazdaságoknak pedig ismételten a pandémia erejével kellett küzdenie.

Az először Indiában azonosított B.1.617 variánst már a régió 53 országából legalább 26-ban kimutatták, a legtöbb eset pedig külföldi utazásokhoz volt köthető, de a vírus továbbadása most is történik.

Alacsony az átoltottság

A WHO regionális igazgatója szerint bár az új variánssal még mindig ismerkednek a tudósok, az azonban biztos, hogy képes gyorsan terjedni és átveheti a helyét a most Európában dominánsnak számító brit variánsnak (B.1.1.7). Minden elérhető és engedélyezett vakcina eddig hatékonynak bizonyult az új variánsokkal szemben - mondta Kluge, de mivel eddig csak az európaiak 23 százaléka kapta meg az első védőoltását, a másodikat pedig csak mindössze 11 százalék, ezért mind a kormányokat, mind az állampolgárokat óvatosságra szólította fel.

Sem a vakcinák, sem a tesztelések nem helyettesíthetik az olyan intézkedések betartását, mint a fizikai távolságtartás és a maszkviselés a közterületeken vagy az egészségügyi intézményekben - hangsúlyozta Kluge. 

A vakcinák jelenthetik a fényt az alagút végén, de nem szabad, hogy elvakítson minket

- figyelmeztetett a szakember.

Az indiai variánsnak három altörzse van, amelyekből az egyikről már kimutatták, hogy képes nagyon gyorsan terjedni a B1.1.7 (brit variáns) jelenlétében. Ez látták az Egyesült Királyság több részén is, de más európai országban is - mondta Catherine Smallwood, a WHO vezető európai sürgősségi tisztviselője a Guardian szerint.

A szakember szerint a WHO nagyon figyeli ennek a variánsnak a viselkedését. Bár még csak ismerkednek vele, a szervezet igyekszik annyi információt összeszedni, amennyit csak lehet, hogy konkrét megállapításokat tehessenek a vírus olyan jellemzőiről, mint például a fertőzőképessége vagy az, hogy mennyire képes a már kialakult védettség megkerülésére.