A közlemény szerint a PACE intenzívebb párbeszédre szólította fel Oroszországot egy ilyen helyzet elkerülése érdekében, amely akár azzal is végződhet, hogy a szervezet távozásra szólítja az országot, vagy arra, maga önmaga ajánlja fel tagságának visszavonását.

A közgyűlés arra kérte Moszkvát, jelöljön ki tárgyalódelegációt, és tegyen eleget tagdíjfizetési kötelezettségének, hozzájárulva ezzel a szervezet költségvetéséhez, amelynek elmaradása a tagság felfüggesztéséhez vezethet.

Tiny Kox holland politikus, a PACE elnöki bizottsági tagjának jelentése alapján elfogadott állásfoglalás szerint ilyen eljárást a parlamenti közgyűlés, az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága, valamint a tanács főtitkára együttesen indíthatna el. Az eljárás során párbeszédet javasolnak az érintett tagországnak, felügyeleti eljárást helyezhetnek kilátásba ellene, és közös munkacsoport létrehozását kezdeményezhetik a problémák megoldása érdekében. Az eljárás az érintett ország tagságának felfüggesztésével, végső esetben pedig megszüntetésével zárulhat.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése arra sarkallta a tagállamokat, hogy szerezzenek érvényt az emberi jogokról szóló európai egyezményben foglaltaknak. Az idén 70 éves Európa Tanács minden tagállamának meg kellett erősítenie elkötelezettségét a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság értékei és elvei iránt - tették hozzá.