Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Éves növekedési célok kitűzése azzal a nem kívánatos következménnyel jár, hogy rövid távú, alacsony minőségű stimuláló eszközök alkalmazása kerül a középpontba - áll a pénteken közzétett elemzésben.

Az IMF utal rá, hogy a fenntarthatatlan növekedési célok elérését jórészt hitelből finanszírozzák, ami viszont a hitelállomány fenntarthatatlan növekedéséhez vezet. Ennek megfékezése érdekében szigorítani kell az önkormányzatok és az állami vállalatok hitelezését.

A vállalati adósságállomány még kezelhető, de minthogy a GDP mintegy 145 százalékára rúg, minden mércével mérve magas" - írja a jelentés.

A valutaalap rámutat arra, hogy a nem pénzügyi szektorban működő állami vállalatokra jut a banki hitelállomány 55 százaléka, míg ezek csupán az ipari termelés 22 százalékát adják. A hitelek 14 százalékával olyan vállalatok tartoznak, amelyek profitja nem éri el a kamatterheket. A hitelállomány kétszer akkora ütemben nő, mint a nominális GDP - figyelmeztet az IMF, a nem életképes vállalatok felszámolását és az életképesek átstrukturálását javasolva.

Az IMF azt prognosztizálja, hogy a kínai gazdaság az idén 6,6 százalékkal bővül, majd 2021-ig fokozatosan 5,8 százalékra lassul a növekedés üteme.