A Soros György magyar származású amerikai üzletember nonprofit szervezetének támogatását élvező civil szervezetek körüli vita sérülékenyebbé teszi a NATO szövetségi rendszerét - véli az Egyesült Államok külügyminisztériuma a Washinton Examiner cikke szerint. Rex Tillerson külügyminiszter szóvivője, Heather Nauert nyilatkozatban reagált a civiltörvény elfogadására.

Arra ösztönözte a budapesti vezetést, hogy ne léptesse élvénybe a jogszabályt, amely kötelezi a meghatározott összegű külföldi támogatást élvező civil szervezeteket donoraik nyilvánosságra hozatalára. A jogszabály a cikk szerint a nacionalista Orbán Viktor miniszterelnök Soros elleni kampányának legújabb fejleménye. Orbán hazai és külföldi bírálói szerint emellett újabb lépés Vlagyimir Putyin orosz államfő felé.

Nem kéne

Ha a civiltörvény hatályba lép, azzal Magyarország újabb lépést tesz az EU- és NATO-tagsággal járó, alapvető kötelezettségek és értékek feladása felé - fejtegette a Neuert. A hírportál emlékeztet arra, hogy Magyarország 1999-ben, az első Orbán-kormány regnálása idején lépett be a NATO-ba. A politikus 2010-ben tért vissza a hatalomba, miután országa a világ pénzügyi rendszerének 2008-as összeomlása után nemzetközi segítségre szorult.

Viszonya az Európai Unióval konfliktusos. A 2015-ös bevándorlási válság kezelése további okot adott a vitára, miután emberjogi szervezetek bírálták a magyar kormány módszereit, amelyekkel igyekezett szűkíteni az országba érkező menekültek számát.

Válaszra válasz

Orbán Soros elleni végeláthatatlan támadással válaszolt, ám az amerikai külügyminisztérium nem ért egyet az értékelésével, miszerint Soros György átláthatatlan, maffiaszerűen, ügynök stílusban működő hálózatot üzemeltetne Magyarországon. Ezzel szemben úgy látja, hogy a magyar miniszterelnök utat nyit a korrupció előtt.

Az USA-t aggasztja, hogy a magyar parlament a civiltörvény elfogadásával inkorrekt módon célkeresztbe veszi a civil társadalmat, amelynek szervezetei a korrupció visszaszorításával és a polgári jogok védelmével foglalkoznak - fejtegette Nauert.

Ellentmondó vélemények

A magyar vezető szkepticizmusa általában az EU-val és különösen az unió bevándorláspolitikájával szemben megkedveltette őt a Donald Trump elnököt díjazó amerikai konzervatívok egy részének körében. Orbán hazai kritikusai azonban Putyin árnyékát látják a magyar miniszterelnökön. Erre okot adhat, hogy bírálta az Oroszország ellen a Krím bekebelezése után hozott nyugati szankciókat és a magyar civiltörvény hajaz a civil szervezetek bezárását is lehetővé tevő, hasonló orosz jogszabályra. (A magyar kormány véleménye szerint a magyar civil törvény az Egyesült Államokban létező Idegen Ügynökök Bejegyzéséről szóló törvényen alapul, amelyet az amerikai külügy már tételesen is cáfolt - a szerk.)

Azzal, hogy a törvény úgy állítja be a külföldi támogatásban is részesülő civil szervezeteket mint a magyar társadalom érdekei ellen tevékenykedő csoportokat, gyengíti a magyarok politikai szerveződési lehetőségeit. Akadályozza őket abban, hogy törvényes, demokratikus módon hangot adjanak aggodalmaiknak a társadalmi kérdésekkel kapcsolatban - adott hangot az amerikai kormány aggodalmainak a külügyminisztérium szóvivője.