Természetesen politika áll a háttérben - magyarázta a Helsinki Sanomatnak Samuli Honkapuro , a Lappeenranta-Lahti Műszaki Egyetem energiapiacok professzora a szombat hajnalban leállított orosz áramszállítás hátterét.

De a professzor szerint az orosz áramimport megszűnése nem fenyegeti a finn áramellátást.

Nem hiszem, hogy túl drámai hatásai vannak

- mondta a professzor.

Véleménye szerint az oroszok finn NATO-tagságkérelmére hozott "szankciója" a lehető legkönnyebben áthidalható időszakban történt. Az országban az áramfogyasztás a nyár felé haladva csökken, ráadásul a Finnországban termelt villamos energia kínálat éppen mostanra folyamatosan növekvő pályára állt.

Korábban a Napi.hu alaposan körbejárta a finnek tudatos energiamix átalakítási programjának beérő eredményeit, és azt is, hogy a több mint egy évtized késéssel elkészült Olkiluoto-3 atomerőmű programfinise hogyan alakul. Ez utóbbi esetében nem orosz technológiáról van szó, de így is vannak még megoldásra váró problémák, ám Honkapuro szerint a blokk hamarosan teljes kapacitással üzemel majd, miközben az országban folyamatosan nő a szélenergia-termelés mennyisége.

A finnországi szélerőmű-kapacitás ebben az évtizedben évente növekedni fog 2000 megawattal - miközben az orosz áramimport-kapacitás csúcsa 1200 MW-on volt. A professzor szerint az orosz döntés kevés hatással lesz a finn áram fogyasztói áraira.

A finn áramszolgáltató illetékese szombaton reggel azt közölte, hogy Oroszország éjfélkor leállította a villamos energia szállítását Finnországnak.