Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A finn közszolgálati portál az YLE  pénteken délelőtt egyértelműsítette, hogy a 2014 óta elindított, észak-finnországi nukleáris projektet leállítják. A lap megismételte azt a tegnapi, parlamentben elhangzott gazdasági miniszteri állítást, miszerint a tárca vezetője nem javasolja a Hanhikivi-1 építési engedélyének megadását. 

Mika Lintilä a parlamentben az Ukrajna elleni orosz invázióról szóló vita során felszólalva kijelentette, hogy az orosz tulajdonost és egy orosz atomreaktort is magában foglaló projekt egyhamar nem fog megvalósulni - írja a portál.

Egyértelmű, hogy ennek a konfliktusnak a következményeként ez a projekt legalábbis jelentősen késni fog - mondta később a miniszter az STT hírtelevíziónak. Ahogyan a Napi.hu e kérdésben is írt cikkében korábban fontosnak tartotta közölni, a tévében a miniszter is elmondta, hogy  a atomerőmű építési engedélyének kérdése azután kerülne az asztalára, hogy a finn Sugárbiztonsági és Nukleáris Biztonsági Hatóság (STUK)  elkészítette saját értékelését (amire viszont csak azt követően kerülhet sor, ha a beruházó a STUK összes hiánypótlási kérésének eleget tud tenni - ez azonban évek óta késik).

Lintilä azt is elmondta, hogy ez ügyben nem vette fel a kapcsolatot a Fennovoimával. Hozzátette: tekintettel az általános biztonsági helyzetre, nem tudná at javasolni a finn kormánynak (mely a végső döntést az ügyben meghozza), hogy a projekt kaphasson építési engedélyt.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.