Idén eddig több szélerőműpark építésére vonatkozó kérelmet utasítottak el a hatóságok, mint amennyit jóváhagytak. Azt közölték, hogy becsléseik szerint idén az engedélykérelmek egyharmadát utasítják el, ami változást jelez a korábbi engedélyezési arányokhoz képest – írja az Yle.fi hírszolgáltató.

Az elmúlt tíz évben a hatóságok a tervezett szélenergiaprojektek mintegy 80 százalékát engedélyezték.

Minden olyan tervet, amely 50 méternél magasabb vagy stratégiai terület közelében lévő új szélturbina építésére irányul, be kell nyújtani a fegyveres erők vezérkarának, amelynek joga van blokkolni minden ilyen projektet.

"Kezdünk kifogyni a jó szélerőmű helyszínekből. Ez egyértelmű" - mondta Jussi Karhila a védelmi erők részéről.

A védelmi erők egyre gyakrabban utasítják el a kérelmeket. Ennek elsődleges oka védelempolitika, mivel a szélturbinák zavarhatják a regionális megfigyelési és radarműveleteket, különösen Kelet-Finnországban.

Mivel Oroszország ukrajnai inváziója korlátozza az orosz energiaimportot, Finnország pedig leállítja a tőzeg tüzelőanyagként való égetését, egyre nagyobb szükség van alternatív energiaforrásokra. Finnország keleti részén ez új kihívásokat jelent.

Ez oda vezetett, hogy a regionális vezetők új kompenzációs rendszert követeltek a szélenergia-adóból származó bevételekben, mivel a szélenergia eloszlása tekintetében egyértelmű különbségek mutatkoznak Nyugat- és Kelet-Finnország között, mivel a legtöbb turbina a nyugati területeken összpontosul.
Finnországban jelenleg mintegy ezer szélerőműpark működik.