Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz energiaipari óriás Gazprom pénteken figyelmeztette a finn állami tulajdonú Gasumot, hogy leállítják a gázszállítást, mivel Finnország nem hajlandó rubelben fizetni érte, ahogyan azt Moszkva követeli. A Gasum múlt szerdán jósolta meg a leállítást. A szállítmányok felfüggesztése végül szombaton meg is történ, alig egy héttel azután, hogy Oroszország leállította a Finnországba irányuló fennmaradó villamosenergia-exportot, amely a finn fogyasztás mintegy 10 százalékát teszi ki. A Fingrid közölte, hogy a lépés felhajtja az áram árát, amely idén már így is jelentősen emelkedett.

A gázhálózati vállalat, a Gasgrid vezérigazgatója, Olli Sipilä szerint szombat reggel megszűnt az Oroszországból Finnországba irányuló földgázszállítás. Sipilä elmondta, hogy a gáz ehelyett a Baltikumból kezdett el áramlani Finnországba, és az átállás zökkenőmentesen zajlott – írja az Yle finn hírportál.

"A finn rendszer jelenleg kereskedelmi és fizikai szempontból is egyensúlyban van. Természetesen mindig történhet valami, műszaki hibák előfordulhatnak a rendszerben. Ez egy normális tevékenység, amelyet igyekszünk a legjobb tudásunk szerint ellenőrizni, de nem számítunk problémákra" - mondta az Yle-nek a Gasgrid vezetője.

Szombattól a Gasum fosszilis gázt importál a Balticconnector vezetéken keresztül, amely a Finnország déli partján fekvő Inkoót köti össze az észtországi Paldiskivel.

Jukka Leskelä, a finn energiaipari szövetség ügyvezető igazgatója szerint az Oroszországból származó gázimport megszakadása "nem nagy ügy" az ország energiarendszer számára. Egyes vállalatok számára a jövőben nehézségeket okozhat, de nem a következő néhány hónapban. A múltban a Finnországba importált gáz akár 90 százaléka is Oroszországból érkezett, de a gáz csak a teljes ipari energiafogyasztás hat százalékát tette ki a Finnish Energy adatai szerint.

A gazdasági és a pénzügyminisztérium pénteken tájékoztatót tartott az orosz gáz elzárására való finn felkészülésről. Ugyanezen a napon a Gasgrid Finland megállapodást írt alá a texasi székhelyű Excelerate Energyvel az Exemplar nevű úszó LNG-terminál 10 évre történő bérléséről. A hajó segít majd fedezni Finnország gázszükségletét esetleges kiesés esetén.

A Gazprom tavaly mintegy 1,5 milliárd köbméter gázt szállított Finnországba. Ez az ország gázfogyasztásának mintegy kétharmadát tette ki, de a teljes energiafelhasználásnak csak nyolc százalékát.

Moszkva a múlt hónapban az EU által "zsarolásnak" nevezett lépéssel elzárta a gázszállítmányozást Lengyelország és Bulgária felé, mert azok nem voltak hajlandók rubelben fizetni a Gazpromnak. Azóta néhány más, az orosz gáztól jobban függő uniós ország importőre rubelszámlát nyitott a Gazprom bankjánál. Magyarország biztosan a vevők között van.

Pénteken Németország és Olaszország közölte a vállalatokkal, hogy az EU-val folytatott megbeszéléseket követően rubelszámlát nyithatnak, hogy továbbra is vásárolhassanak orosz gázt anélkül, hogy megsértenék a Moszkva elleni szankciókat - jelentette a Reuters. Finnország viszont erre nem volt hajlandó, amely a korábbi oroszokkal való jó kapcsolat helyett egyre inkább a Nyugat barátságát keresi. A héten a NATO-csatlakozási kérelmüket is beadták.