Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A finn vállalat úgy reagált az orosz bejelentésre, hogy felkészült az orosz földgázimport megszűnésére, és a következő hónapokban is el fogja tudni látni az ügyfeleit gázzal.

A Gasum szerint más forrásokból – például a Finnországot Észtországgal összekötő vezetéken keresztül – biztosítani tudja majd a megfelelő mennyiségű gázt.

A Gasum szerdán arra figyelmeztetett, hogy Oroszország a rubelfizetések miatti konfliktus miatt leállíthatja a gázszállításokat.

A Finnországban felhasznált gáz nagy része Oroszországból származik, de a gáz csak az éves energiafogyasztás mintegy 5 százalékát teszi ki. 

A Gazprom nem reagált a Reuters megkeresésre.

A Gasum bejelentése előtt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Moszkva nem rendelkezik részletes információkkal a Gazprom szállítási szerződéseiről.

De nyilvánvalóan senkinek semmit sem fognak ingyen szállítani

- mondta Peszkov.

A gázellátás nagy részének elvesztésének kilátása arra késztette a finn ipari nagyvállalatokat, mint a Neste, a Metsa, vagy más jelentps piaci szereplők, hogy alternatív energiaforrásokat keressenek, vagy vészhelyzeti terveket készítsenek termelésük átalakítására.

A Stora Enso erdészeti konszern közölte, hogy az orosz földgázt már minden egységében cseppfolyósított földgázra (LNG) cserélte.

Közben az UPM azt közölte, hogy a BalticConnector gázvezetéken keresztül nyugati szolgáltatóktól szállított gázt használ, de ennek ellenére felkészül a rövid távú zavarok lehetőségére.