Ha az Ukrajna ellen indított orosz invázió esetleg továbbterjedne Európa más országaira is, akkor egy valami biztosan kijelenthető: Finnország készen áll az orosz hadsereg fogadására – írja a Fianancial Times a finnek felkészülését bemutató cikkében.

Először is vannak tartalékai. Legalább hat hónapra elegendő készletet raktároznak a fő üzemanyag- és gabonafajtákból, a gyógyszeripari vállalatoknak pedig kötelező 3-10 hónapos tartalékot tartaniuk a főbb importált gyógyszerekből.

Bizonyos méret felett minden épületnek önálló bombabiztos helyiséggel kell rendelkeznie, akik ezekben nem férnek el, azokat a földalatti autóparkolókban, jégpályákban, uszodákban helyezhetik el. Ezeket úgy építették, hogy gyorsan átalakíthatók legyenek evakuációs központokká. A lakkosság közel harmada fegyverre fogható tartalékos, ami azt jelenti, hogy népességéhez mérten az 5,5 milliós Finnország tudja kiállítani a legnagyobb hadsereget Európában.

A finn társadalom felkészülését a rossz szomszédi kapcsolatok alapozták meg. Legutóbb az 1939-1940-es téli háborúban gyűlt meg a bajuk az akkori Szovjetunióval, amely hasonló módon támadt rá Finnországra, mint Oroszország 2022-ben Ukrajnára. A finnek ugyanolyan hősies, az orosz hadseregnek nagy veszteségeket okozó ellenállást tanúsítottak, mint most az ukránok, ám a túlerő végül győzött: jelentős területi engedményeket kellett tenniük, egy iparilag fejlett régiót vesztettek el, továbbá az ország leginkább kozmopolita városát, Viborgot.

Helsinki egy ementáli sajt

Nem felejtjük el a történelmi tapasztalatot, ez a DNS-ünk része – mondja ezzel kapcsolatban Sauli Niinisto államfő. Ezt a közvélemény-kutatásokkal támasztja alá, amelyek szerint a lakosság háromnegyede kész harcolni a hazája védelméért, ami messze a legmagasabb arány az európai országok összehasonlításában. A finn hadsereg létszáma 280 ezer, amit háború idején a tartalékosokkal 900 ezerre emelnének. Nem követték más országok példáját, amelyek a hidegháború után visszavették védelmi kiadásaikat.

Részletes haditervekkel rendelkeznek arra az esetre, mit tennének, ha megindulnának az oroszok. Például a harci repülőgépeket távoli utakra telepítenék szerteszét az országban, aláaknáznák a hajózási útvonalakat és a hidak felrobbantásával felkészülnének a szárazföldi összecsapásokra. Jarmo Lindberg, Finnország korábbi vezérkari főnöke elárulta, hogy Helsinki olyan, mint egy ementális sajt. Behálózzák az alagutak, amelyben egy James Bond-filmhez hasonlóan közlekednének a katonák. A hadsereg főparancsnoksága egy gránittömbben van 30-40 méterre a föld alatt.

Egyezség finn módra

Aki finn, az köt egy alkut a hazájával: az ezzel kapcsolatos nemzetközi felmérés szerint finn társadalom a legboldogabbak között van a világon, cserébe ezért a "juttatásért" késznek kell lennie megvédeni az országot. Az elittől ennél is többet várnak. Az establishment tagjainak rész kell venniük az úgynevezett nemzeti védelmi kurzusokon. Évente több tucat politikus, menedzser, az egyház, a média és a civil szervezetek képviselői egy hónapos intenzív tréningen vesznek részt, amelyeken vezető katonatisztek és kormányzati tisztviselők készítik fel arra őket, mi a teendőjük egy válság esetén. Az elmúlt hat évben tízezer embert vett részt ezeken a kurzusokon. További hatvanezer helyi védelmi tréningeken tanult.

Az Ukrajnában zajló háború felhívta a finnek figyelmét arra, hogy az tettrekészség sokat számít. Ha ehhez párosul a felkészültség, az igencsak hatásos lehet. Finnországban jelenleg társadalmi vita folyik arról, hogy az ország csatlakozzon-e az ország a NATO-hoz, mire a Kreml jelezte, hogy barátságtalan lépésnek tekintene egy ilyen döntést. Akármi legyen is végeredmény, a lényeg nem változik: Oroszország a szomszédjuk marad. Egyes szakértők szerint 30-40 háborút vívtak a finnek az oroszokkal, és készek arra, hogy ha kell, a következőt is megvívják.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkeinket ezen a linken olvashatja.