Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai betétbiztosítás vevőt keres a First Republic Bankra: az amerikai betétbiztosítási alap keleti parti idő szerint vasárnap délutánig várta a vételi ajánlatokat a jelentős betétállománnyal rendelkező regionális bankra az amerikai pénzügyi szektor szereplői részéről.

A San Francisco-i székhelyű First Republic Bank működési nehézségei márciusban, két másik bank, a Silicon Valley és a Signature összeomlása idején vált nyilvánvalóvá. Akkor a legjelentősebb amerikai bankok 30 milliárd dollár tőkét bocsátottak a First Republic rendelkezésére, hogy felszínen tartsák, de az elmúlt 6 hétben működése nem vált fenntartatóvá.

A bank részvényeinek árfolyama a múlt pénteki tőzsdezáráskor 3,51 dollárra zuhant, miközben március elején még 120 dollárt értek, egy évvel ezelőtt pedig 170-et.

A Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) az üggyel kapcsolatban nyilatkozó források szerint el akarta kerülni, hogy az újabb bajba került bank irányítását hivatalosan is átvegye, ahogy ez a Silicon Valley Bank és Signature Bank esetében történt, és ami az amerikai banktörténet legnagyobb és második legnagyobb banki összeomlása volt. A First Republic Bank csődje a bank eszközállománya miatt jelentősebb a Signature Bank összeomlásánál.

Gary Cohn, a Goldman Sachs korábbi elnöke vasárnap a CBS televíziónak adott interjúban azt mondta, hogy az FDIC a bankra azt egyben tartva szeretne vevőt találni.

(via MTI)

Sorra dőlnek a bankok, mint a dominók

Napokkal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a First Republic Bank részvényeinek zuhanása ismét megrázta a piacokat. A kaliforniai székhelyű bank részvényei rekordalacsony szintre zuhantak, miután a hitelező bejelentette, hogy a betétesek több mint 100 milliárd dollárt vontak ki. A bank részvényeinek kereskedését a zuhanás után le is állították. A First Republic részvényei azután zártak 50 százalékos mínuszban, miután a San Franciscó-i székhelyű hitelintézet nyilvánosságra hozta, hogy az első negyedévben betéteinek 40 százalékát elvesztette. Ez nem túl jó jel egy olyan időszakban, amikor a bankszektor a 2007-2008-as pénzügyi összeomlás óta a legnagyobb bizalmi válságot szenvedi el. Bővebben --->