A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "B mínusz"-ról egy fokozattal "B"-re javította a devizában és helyi valutában fennálló, hosszú futamidejű ukrán államadósság-kötelezettségek osztályzatát. Az új szuverén osztályzaton a Fitch további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást hagyott érvényben.

A "B" besorolás is még mélyen spekulatív minősítést jelent. Ukrajna új osztályzata öt fokozattal marad el a befektetésre ajánlott kategória alapszintjének számító "BBB mínusz" besorolástól.

Jó ez a kormány

Az ukrán osztályzat javításához fűzött elemzésében a Fitch Ratings mindazonáltal kiemelte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök erőteljes választói támogatottsága, valamint az, hogy pártja a kormányban és a parlamentben is ellenőrző pozícióban van, egyedülállóan erős helyzetet teremtett az ukrán kormány számára a reformorientált szakpolitikai program végrehajtásához.

Olekszij Honcsaruk miniszterelnök nemrég megalakult kormányában technokrata, nyugatbarát és reformszellemiségű miniszterek vannak, ugyanakkor kulcsfontosságú gazdaságpolitikai döntéshozók maradtak eddigi pozícióikban, köztük Okszana Markarova pénzügyminiszter, és ez elősegíti a szakpolitikai folyamatosságot - hangsúlyozza helyzetértékelésében a Fitch Ratings.

A hitelminősítő szerint Ukrajna mindemellett demonstrálta, hogy képes megfelelő időben hozzáférni költségvetési és külső finanszírozásokhoz, ami hozzájárul a makrogazdasági stabilitás javításához és az államadósság-ráta csökkenéséhez.

További javulás lehetséges

A makrogazdasági politika várható folyamatossága, az új kormány erőteljes elkötelezettsége a szerkezeti reformok mellett és a kapcsolatfelvétel a nemzetközi pénzügyi intézményekkel a Fitch várakozása szerint Ukrajna hitelképességének további javulását eredményezi.
A cég előrejelzése az, hogy ebben a környezetben a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta 2019 végéig 47,9 százalékra - garanciavállalásokkal együtt 55,8 százalékra - csökken a 2016-ban mért 69,2 százalékos - garanciavállalásokkal számolva 80,9 százalékos - legutóbbi csúcsról, és 2021-ig 44,4 százalékra süllyed tovább.

A Fitch Ratings hangsúlyozza, hogy az általa a "B" besorolási kategóriában nyilvántartott szuverén adósok államadósság-rátájának jelenlegi mediánértéke 57,5 százalék.

A cég az idei év egészére 3,4 százalékos, jövőre 3,2 százalékos növekedést vár az ukrán gazdaságban.

A Fitch közölte: nem számít az Oroszországgal fennálló kelet-ukrajnai konfliktus rövid időn belüli megoldására, de a feszültség destabilizáló hatású eszkalációjára sem.